13 augustus 2018 3 min Tips & tricks

Dit is waar je als fietser voorrang hebt

door Mira Hoeven

Drie dagen geleden kwam het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met een nieuw wetsvoorstel: geen voorrang meer voor fietsers aan gewestwegen. Nog voordat het voorstel goed en wel op tafel lag, werd de beslissing al teruggeroepen: dan tóch voorrang voor fietsers aan gewestwegen. Straks staat iedereen op ‘t kruispunt elkaar aan te gapen of pakken we allemaal onze voorrang.

Het is in Vlaanderen een absolute uitdaging om mobiliteit in goede banen te leiden. In eerste instantie moeten wegcodes duidelijk zijn. Dat was ook initieel de reden om fietsers de voorrang te ontnemen. Daar waar nu eens de auto, dan weer de fietser voorrang heeft, werd de verwarring te groot. Het AWV dacht de veiligste oplossing te hebben: uniforme wegcodes, oftewel: geef auto’s de voorrang.

Wat de fietsersbond betreft ligt die prioriteit ook bij veiligheid, de oplossing ergens anders: fietsers moeten wel voorrang krijgen op kruispunten met gewestwegen. Hun veiligheid is belangrijker dan een betere doorstroming van gemotoriseerde voertuigen. Als je dan nog eens weet dat fietsers vaker spontaan voorrang nemen dan auto’s, is de reactie van de fietsersbond terecht. Alleen kan je als fietser nooit voorzichtig genoeg zijn en zal je best altijd extra opletten.

Voor de duidelijkheid: hier heb je als fietser (geen) voorrang

voorrang

voorrang

Op fietsoversteken met twee evenwijdige onderbroken lijnen hebben fietsers altijd voorrang. Vaak zijn deze fietspaden rood, maar niet altijd. Op oversteekplaatsen met vierkanten hebben fietsers geen voorrang, ook niet als ze rood zijn. Ze worden soms – maar niet altijd – benadrukt met haaientanden en een omgekeerde driehoek. Automobilisten moeten hier wel vertragen en extra aandachtig zijn.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

8 februari 2019

Ongeval? Blijf kalm en doorloop deze 5 stappen

door Ines vranken

Je hebt een ongeval, wat nu? Dingen die je liever niet meemaakt, zijn vaak ook de zaken waar je niet…

Verder lezen
13 september 2018

Een auto kopen met hoge kilometerstand: een goed idee?

door Mira Hoeven

Hoe meer kilometerstanden, hoe meer inzicht in het autoverleden. De kilometerstand bepaalt – naast het bouwjaar – de waarde van…

Verder lezen
7 juni 2018

Een auto huren in het buitenland, zo doe je dat

door Yasmin van de Werf

Je vliegt naar je vakantiebestemming, maar je wil ter plaatse ook in alle vrijheid de omgeving ontdekken? Dan…

Verder lezen