Virtual Visor: de zonneklep 2.0 die op je bewegingen anticipeert


Het is een feit: we houden allemaal van de zon. Maar wanneer we achter het stuur zitten, kan ze toch hinderen. Verblinding door de zon is trouwens een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Een goede zonnewering is dus zeker geen overbodige luxe als het om je veiligheid gaat. Dat weet Bosch maar al te goed en daarom ontwikkelde de technologiereus een nieuwe technologie: de slimme zonneklep ‘Virtual Visor’.

Bosch stelde zijn nieuwe, technologische juweeltje voor op de technologiebeurs CES 2020 (Consumer Electronic Show). In tegenstelling tot de traditionele zonneweringen hangt deze slimme zonneklep vóór de bestuurder. Hoe dat kan? Ze is doorzichtig! Op zijn minst gezegd verwonderlijk voor een voorwerp dat wordt verondersteld je tegen de zon te beschermen!

bosch

©Bosch

Artificiële intelligentie

Deze bijzondere zonneklep is uitgerust met geïntegreerde artificiële intelligentie. Het is eigenlijk een lcd-scherm dat zich voortdurend aanpast aan de ogen van de bestuurder én de positie van de zon.

Vloeibare-kristallentechnologie

Een kleine camera, die in de richting van het gezicht wordt geplaatst, volgt aan de hand van artificiële intelligentie de positie van de ogen van de bestuurder. De camera analyseert constant de oogbewegingen en de lichtweerkaatsingen.

bosch

©Bosch

De zones waar de zonnestralen vandaan komen, worden verduisterd, terwijl de andere helder blijven. Zo heb je steeds een perfect zicht op de weg. De aanpassingen van de klep worden gestuurd door een vloeibare-kristallentechnologie.

De aanpassing van de zonneklep biedt je dus een optimaal rijcomfort, ongeacht de positie van de zon. De tijd dat je de hele tijd aan de zonneklep moest prutsen of je in alle bochten in je stoel moest wringen om de felle zon uit je ogen te krijgen, is dus eindelijk voorbij.

©Bosch

Een lopend project

Dit technologische hoogstandje van Bosch bevindt zich momenteel in de projectfase. Over de productlancering kunnen we dus nog niet veel zeggen. Misschien wordt deze slimme zonneklep een optie in bepaalde luxemodellen …

Ondertussen werd de Virtual Visor op CES 2020 wel al genomineerd in de categorie ‘Beste innovatie’.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie