Onderweg met Corona: zo vermijd je besmetting op bus, tram en trein


“Was je handen!” is wellicht de meest voorkomende quote van de afgelopen weken. Het coronavirus (COVID-19) verspreidt zich dan ook als een lopend vuurtje, zeker op het openbaar vervoer.

Ook in België loopt het aantal besmettingen op van het coronavirus (COVID-19). Vooral vervoersknooppunten zijn echte infectie-hotspots. Het coronavirus verspreidt zich namelijk door kleine druppels die zich vormen wanneer je hoest, niest, zweet… op gemeenschappelijke oppervlakken terechtkomen. Maar… je kan jezelf wel extra beschermen met volgende tips:

Pendelaars, deze is voor jullie

Wanneer je een roltrap neemt naar je perron, raak dan niet de leuning aan.

Wees je bewust van de oppervlakten en leuningen die je aanraakt. Hier geldt trouwens altijd de regel: was je handen of neem een desinfecterende handgel mee.

Als je met de tram of bus reist, probeer dan in een rustige omgeving te gaan zitten. Je blijft best op 2 meter afstand van mensen die hoesten of niezen, maar dat is niet altijd evident. Over de besmettingsafstand valt er te discussiëren. Zo is er een studie die aangeeft dat er minstens 4 meter nodig is tussen twee personen. Een andere tip is om het openbaar vervoer te vermijden tijdens de spits. Wacht dus op een volgende tram als je ziet dat de eerste die je wilde nemen overvol zit.

Moet je zelf niezen, hoesten of snuiten wanneer je op een bus, tram of trein zit? Gebruik dan papieren zakdoekjes die je daarna meteen weggooit. Hoesten of niezen doe je ook best in je arm en niet in je hand. Zo besmet je geen andere mensen in jouw buurt.

Wat mondkapjes betreft: begin ze niet te hamsteren. Je laat ze best gewoon over voor artsen en hulpverleners die ze wel hard nodig hebben. Of de mondmaskers nu echt helpen om besmetting te voorkomen; daar blijven de meningen verdeeld over. Wil je je kost wat kost beschermen? Hier zijn enkele creatieve ideeën:

Wat vind je van dit artikel?

Reacties

Delphine Val Antwoorden Bewerken Verwijderen
13 mrt 2020 — 00:12

Latex handschoenen dragen dagelijks op bus ,tram en winkelen of buiten

Toon meer reacties
Comments page: 1
Plaats reactie
Reactie bewerken

Reageer op dit bericht

Plaats reactie