Wat leg je vast in de verkoopovereenkomst van je auto?


Eindelijk die tweedehands auto gevonden die je graag wil kopen? Dan komt er wel wat administratie bij kijken. Naast een aantal verplichte documenten die jij of de verkoper in orde dienen te brengen (denk maar aan het kentekenbewijs, het keuringsattest en het gelijkvormigheidsattest) stel je best ook een verkoopovereenkomst auto op. Het is geen verplicht document, maar wel nuttig. Zeker als je discussies achteraf wil vermijden. Maar welke zaken neem je best op in dit document?

De basisgegevens in de verkoopovereenkomst auto

Om te beginnen zorg je dat in de verkoopovereenkomst auto alle gegevens van koper en verkoper alsook de gegevens van de wagen staan vermeld. Je vermeldt hierbij de volledige namen en adressen en de belangrijkste gegevens van de wagen:

  • Merk
  • Model
  • Brandstof
  • Bouwjaar
  • Datum van eerste inverkeerstelling
  • Kilometerstand

Bovendien vermeld je ook de overeengekomen verkoopprijs en de datum waarop de verkoop wordt gesloten.

Tip: download hier alvast een voorbeeld verkoopovereenkomst auto en neem deze mee als je een auto gaat bezichtigen. 

Het zekere voor het onzekere

Uiteraard overleg je samen met de verkoper hoe uitgebreid de verkoopovereenkomst er zal uitzien. Hoe meer details jullie vastleggen, hoe minder discussie nadien kan ontstaan. Je gaat er bijvoorbeeld van uit dat de wagen is uitgerust met de originele motor, maar misschien werd hij doorheen de jaren wel vervangen? Het kan nooit kwaad dit na te vragen bij de verkoper en dit vast te leggen in het document. Is de verkoper de eerste eigenaar van de wagen? Of is de wagen voordien nog van iemand anders geweest? En hoe zit het met de (zichtbare) schade aan de wagen? Is hij ongevalvrij?

Je legt daarom best ook een aantal clausules vast die jou en de verkoper extra zekerheid bieden. Een voorbeeld:
De verkoper verklaart dat het voertuig zijn eigendom is en vrij van alle lasten. De koper koopt het voertuig in de staat zoals overeengekomen met de verkoper. Na de verkoop is de verkoper uitgesloten van aansprakelijkheid. Het voertuig is ongevalvrij (J/N) en heeft geen andere bekende gebreken (J/N). De koper staat in voor het verzekeren van het voertuig vanaf de ingebruikname op de openbare weg.

Signed, sealed delivered

Ben je er uit wat de verkoopovereenkomst auto betreft en hebben beide partijen in tweevoud ondertekend? Dan kunnen jullie overgaan tot betaling, een cruciale stap bij de aankoop van de wagen. De verkoper zal pas akkoord gaan om jou zijn wagen te overhandigen wanneer de volledige betaling is ontvangen. Je kan afspreken om een voorschot te geven, maar als koper ben je dit niet verplicht. Wanneer je het geld hebt overgemaakt kan je de sleutels in ontvangst nemen. Zorg zeker dat je alle nodige boorddocumenten met je mee krijgt wanneer je met je nieuwste aanwinst vertrekt.

Toch nog nood aan een extra helpende hand bij de aankoop van een tweedehands wagen? Weet dat je dan kan rekenen op een Mobly aankoopexpert!

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie