De verkoopovereenkomst van je auto: wat leg je erin vast?


Wil je een tweedehandsauto kopen? Of het nu bij een handelaar of een particulier is: een verkoopovereenkomst maken is altijd een goed idee. In tegenstelling tot een keuringsattest, gelijkvormigheidsattest en kentekenbewijs is zo’n document niet verplicht. Maar het helpt je wel degelijk bij eventuele discussies achteraf. Wij geven je hieronder een voorbeeld van zo’n verkoopovereenkomst en leggen uit wat er zeker moet instaan.

1.  Begin met de basisgegevens

Zet om te beginnen alle gegevens van beide partijen in het document: de volledige namen van koper en verkoper, plus de respectievelijke adressen. De verkoopovereenkomst vul je vervolgens aan met de belangrijkste basiseigenschappen van de tweedehandsauto:

 • Het merk en model,
 • het bouwjaar,
 • het type brandstof,
 • de datum van de eerste inverkeerstelling,
 • de kilometerstand.

Vergeet zeker ook niet om de afgesproken verkoopprijs te vermelden, samen met de datum waarop de verkoop werd gesloten.

2.  Vul de verkoopovereenkomst verder aan

Samen met de tegenpartij overleg je best uitgebreid hoe de verkoopovereenkomst er zal uitzien. Hoe meer details jullie vastleggen, hoe minder discussie er nadien kan ontstaan. Denk daarbij zeker aan volgende zaken:

 • Is de verkoper de eerste eigenaar van de auto? Of heeft hij of zij de wagen al van iemand anders overgekocht?
 • Zijn er in de loop der jaren belangrijke onderdelen vervangen? Je gaat er bijvoorbeeld misschien van uit dat de wagen nog de originele motor heeft, maar dit is niet altijd het geval.
 • Is er zichtbare schade aan de auto? En hoe zit het met eventuele onzichtbare mankementen? Al deze zaken beschrijf je best duidelijk in de verkoopovereenkomst.
 • Is de auto ongevalvrij? Als dit niet het geval is kunnen er namelijk na de verkoop nog problemen opduiken.
 • Werd er een tweedehandskeuring gedaan? Dit is namelijk verplicht bij elke verkoop. Normaliter zorgt de verkoper hiervoor. Bij deze technische controle wordt ook altijd een Car-Pass afgeleverd, die je best ook nakijkt.

Wanneer je een tweedehandsauto koopt bij een handelaar krijg je altijd een wettelijke garantie van minstens één jaar. Wanneer je de wagen van een particulier koopt is dit echter niet verplicht. Daarom is het een goed idee om een aantal clausules vast te leggen. Dit zorgt voor extra zekerheid bij zowel koper als verkoper. Een voorbeeld:

“De verkoper verklaart dat het voertuig zijn eigendom is en vrij van alle lasten. De koper koopt het voertuig in de staat zoals overeengekomen met de verkoper. Na de verkoop is de verkoper uitgesloten van aansprakelijkheid. Het voertuig is ongevalvrij (J/N) en heeft geen andere bekende gebreken (J/N). De koper staat in voor het verzekeren van het voertuig vanaf de ingebruikname op de openbare weg.”

3.  Zorg ervoor dat je een ondertekend document hebt

Hebben jullie alle informatie genoteerd? Zorg zeker voor twee exemplaren van de verkoopovereenkomst, die jullie beiden ondertekenen. Op deze manier heeft elke partij één exemplaar. Betalen doe je best niet voordat je een ondertekende verkoopovereenkomst in handen hebt. Je kan afspreken om een voorschot te geven, maar als koper ben je niet verplicht om daarin mee te gaan. Kijk ook even na of je alle nodige boorddocumenten gekregen hebt, voordat je met je tweedehandsauto vertrekt:

 • Het inschrijvingsbewijs,
 • het gelijkvormigheidsattest,
 • het onderhoudsboekje,
 • de Car-Pass,
 • het keuringsattest en tweedehandsrapport,
 • de rozekleurige ‘aanvraag tot inschrijving van een voertuig’.

Voorbeeld van een verkoopovereenkomst voor een auto nodig?

Download hier een versie die we alvast voor jou hebben opgesteld. Neem ze zeker mee wanneer je een auto gaat bezichtigen. Koop je bij een handelaar in tweedehandsauto’s? Vraag dan om het modelcontract van Traxio dat binnen de sector wordt gebruikt.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie