Verkeerd getankt, wat nu?


Verkeerd getankt? Je bent niet alleen. Ieder jaar tanken 18.000 Belgen de verkeerde brandstof. Dit gebeurt meestal na de aankoop van een nieuwe auto, wanneer mensen op vakantie gaan en/of tanken bij een ander benzinestation dan ze gewoon zijn. Leen je jouw auto uit? Dan loop je ook een verhoogd risico.

Wat moet je doen als je verkeerd getankt hebt?

  • Ontdek je de fout tijdens het tanken? Zet de auto in neutraal en verplaats hem naar een veilige plaats.
  • Ontdek je de fout tijdens het rijden? Zet de auto onmiddellijk aan de kant en zet de motor uit.
  • Je hebt de fout niet opgemerkt en bent aan het rijden. De auto zal automatisch afslaan. Parkeer de auto op een veilige plaats en zet de motor uit.

Neem contact op met een pechverhelper. Die kan de tank leegzuigen.

Wat zegt de pompbediende

Mobly peilde bij een tankstation of dit echt zo vaak gebeurt. Zij hebben minstens om de twee weken een klant die verkeerd getankt heeft. Toch hoeft er volgens de pompbediende niet altijd een pechverhelper aan de pas te komen. “Wij zeggen onze klanten dat er een maximale afwijking van 10% mag zijn. We krijgen er nooit klachten over.” Dit advies is uiteraard op eigen risico.

Welke kosten betaal je wanneer je verkeerd getankt hebt?

Dat hangt af van het type brandstof van jouw auto:

  • Benzine in een dieselauto tanken is een dure fout. In diesel zit een middel om de brandstofpomp te smeren. Ontbreekt dit smeermiddel? Dan loopt al snel de hele pomp vast. De kosten kunnen oplopen tot 7.000 Euro.
  • Diesel in een benzine-auto tanken is moeilijker. Het tankpistool van diesel past niet op de tank van een benzine-auto. Maar sommige mensen krijgen dit toch voor elkaar. De herstelkosten voor die vergissing vallen lager uit. De auto valt gewoon stil. Een reiniging is meestal voldoende om de auto weer te laten rijden.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie