Veilig tot aan de schoolpoort, met deze ‘nieuwe’ verkeersregels


Exact 3 maanden geleden werd de wegcode voor fietsers aangepast. Nu de grote vakantie achter de rug is, frissen we ’t graag nog even op: dit zijn de belangrijkste regels.

Bakfietsen worden gelijkgesteld aan fietsen

Bakfietsen worden sinds kort beschouwd als gewone fietsen. Daardoor mogen ze voortaan ook in éénrichtingsstraten en voetgangerszones rijden én zijn ze toegelaten in zones voor plaatselijk verkeer.

‘Luie’ voetgangers mogen oversteken op 20m van zebrapad

De afstand waarbinnen een voetganger verplicht een zebrapad moet gebruiken, gaat van 30 naar 20 meter. Ook mogen kinderen tot 10 jaar onder alle omstandigheden fietsen op het voetpad. Ervoor was dat tot 9 jaar.

Elektrische steps mogen tot 25 km/u rijden

De maximumsnelheid van nieuwe voortbewegingstoestellen is aangepast van 18 km/u naar 25 km/u. Dat geldt dus voor elektrische steps, hoverboards, monowheels, elektrische skateboards,…

Auto’s moeten 1,5 meter afstand houden

Een autobestuurder moet buiten de bebouwde kom 1,5 meter afstand houden wanneer hij een fietser of voetganger voorbijrijdt. Binnen de bebouwde kom blijft de te bewaren afstand 1 meter.

Vierkant groen voor fietsers

Op sommige kruispunten zal er voortaan ‘vierkant groen’ zijn voor fietsers en voetgangers. Dat betekent dat ze op één kruispunt tegelijk groen licht krijgen. Al de ‘zware’ weggebruikers zoals auto’s en vrachtwagens krijgen op dat moment rood.

vierkant groen

Op die manier is er geen conflict mogelijk tussen zwakke en sterke weggebruikers. Op kruispunten waar de methode wordt ingevoerd, krijgen verkeerslichten pijltjes rond het silhouet van de fietser of voetganger.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie