8 april 2019 3 min Tips & tricks

Van brandstof tot onderhoud: dit is wat je jaarlijks betaalt voor je wagen

door Mira Hoeven

Of het nu gaat om nieuwe of een tweedehands auto, een wagen kost je meer dan alleen de aankoop. Om te beginnen is er de belasting op inverkeerstelling (BIV), een registratiekost die je eenmalig betaalt om de baan op te mogen. En vanaf dan begint de teller te lopen. Een overzicht van de gemiddelde autokosten per jaar:

autokosten
Bron: deze cijfers zijn gebaseerd op meer dan 30.000 autorapporten van Mobly

Verkeersbelasting € 542

De verkeersbelasting betaal je jaarlijks en wordt bepaald door de euronorm, het CO2-cijfer en de kracht van de motor. Benzinewagens betalen doorgaans minder verkeersbelasting dan dieselauto’s. Elektrische/hybride wagens en auto’s op aardgas met een zeer lage CO2-uitstoot (< 50 g/km) hoeven geen verkeersbelasting te betalen.

Verzekering € 446

De prijs van een autoverzekering is afhankelijk van heel wat factoren. Ten eerste is er de leeftijd van de bestuurder: jonge mensen betalen meestal een hogere premie. Ten tweede is er de bonus-malus: rij je een jaar zonder ongeval te veroorzaken, dan daalt je premie. Verder zijn het aantal kilometers dat je rijdt, je woonplaats en het vermogen van de wagen zaken die meespelen.

Onderhoud € 643

Veel voorkomende herstelkosten zijn versleten remblokjes, een versleten koppeling of een oude batterij. Voor een set remblokjes betaal je al snel € 120, voor een nieuwe autobatterij ongeveer € 150. Het vervangen van een koppeling kost tussen de € 350 en de € 800, afhankelijk van merk en model.

Brandstof € 1.429

Brandstof is de grootste slokop. Gemiddeld neemt de hoeveelheid brandstof bijna de helft van de totale jaarlijkse autokosten in beslag. Als je weet dat Vlamingen gemiddeld 15.000 km per jaar rijden, kan dat voor velen dus nog een stuk oplopen. Bovendien is het belangrijk om de juiste brandstof te kiezen.

Totaal autokosten € 3.061

Gemiddeld betalen we dus € 3.061 per jaar voor een auto. Omgerekend is dat 255 euro per maand. Dat is veel geld, en net daarom is het zo belangrijk om van in het begin naar het totaalplaatje te kijken. Wil je graag zelf eens de som maken? Download gratis jouw autorapport.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

12 juni 2018

Festivals versus mobiliteit: dit is de grote winnaar

door Mira Hoeven

Als we vol ongeduld naar de Belgische festivals trekken, tikt de klok: het verpakte bier is nog koud…

Verder lezen
27 maart 2019

Moet je een e-step of elektrische fiets verzekeren?

door Timo Verheyden

De elektrische fiets en de e-step is booming business. Zowel in landelijke omgeving als in steden zie je steeds meer…

Verder lezen
28 december 2017

Slaap je met een Car-Pass echt op beide oren?

door Alex Pauwels

Ga je een tweedehands auto kopen? Vraag dan altijd naar de Car-Pass van de auto. De Car-Pass is jouw…

Verder lezen