Tweedehands auto kopen voor minder geld: 6 tips


Minder betalen voor een auto? Dan is een tweedehandsauto kopen een goed idee. Maar ook als je een tweedehandsauto koopt, wil je zoveel mogelijk voor je geld. Hoe begin je eraan? Enkele tips.

1) Neem de tijd om een tweedehandsauto uit te zoeken

Wanneer begin je jouw zoektocht? Juist! Vaak pas als je een auto nodig hebt. En wanneer het dus eigenlijk te laat is. Je bent het gewoon dat er een auto voor de deur staat. Daardoor kan je niet meer zonder. En dat brengt je in een moeilijke onderhandelingspositie. Trek dus voldoende tijd uit om een auto uit te zoeken. En zorg dat je meerdere mogelijkheden hebt. Ben je niet akkoord met de prijs die de verkoper vraagt? Dan zijn er nog die andere mogelijkheden.

2) Koop een 2e hands auto bij een particulier

Zoek je een tweedehands auto? Dan is een auto van een particulier kopen altijd de goedkoopste optie. Vaak heeft een particulier al een nieuwe auto gekocht en wil hij zo snel mogelijk van zijn oude auto vanaf. Zijn doel is niet om zoveel mogelijk winst te maken op de auto die hij verkoopt.
Hij heeft ook geen kosten voor personeel of een handelspand. Dat bepaalt natuurlijk ook mee de prijs. Je ontmoet meestal ook de eigenaar van de auto. Dus je kan een inschatting maken van hoe hij of zij ermee heeft gereden.

3) Kies voor minder populaire tweedehandsauto’s

Duitse automerken zijn al jaren de populairste automerken. Daarom behouden ze hun waarde langer en betaal je dus meer voor een tweedehandsauto. Kies je voor een minder populair model? Dan is dat daarom niet slechter. Soms valt een bepaald model minder goed in de smaak. Of is het minder bekend.

Of kies voor een automerk dat niet meer bestaat. Kies je bijvoorbeeld voor een Saab? Dan heb je een degelijke auto die je aan een goede prijs kan kopen. Is er iets aan de hand met de auto? Dan is er nog altijd een netwerk aan erkende herstellers waar je terecht kan.

4) Kijk naar grotere auto’s

Kleine auto’s zijn populair. Ze zijn zuinig en goedkoop in onderhoud, wegenbelasting en autoverzekering. Tweedehands zijn ze minder interessant. Om de auto’s zo goedkoop mogelijk te maken, is de bouwkwaliteit vaak minder dan die van grotere auto’s. Dat merk je wanneer een kleine auto al wat ouder en goed gebruikt is.

Bereken hoeveel duurder een grotere auto werkelijk is. Hou rekening met de manier waarop jij jouw auto gebruikt. Kijk naar wegenbelasting, verbruik en kosten van onderhoud. Misschien komt de rekening aan het einde van de rit goedkoper uit.

5) Dealers van andere merken

Heb jij een bepaald merk in gedachten? Ga dan eens kijken bij dealers van andere merken. Klanten ruilen hun oude auto vaak in voor een nieuwe auto. Misschien zit het model dat jij zoekt wel tussen het tweedehandsaanbod. Tweedehands auto’s bij dealers van andere merken kan je vaak goedkoper kopen. Zo vind je bijvoorbeeld een tweedehands Citroën goedkoper bij een Volkwagen-dealer dan bij een Citroën-dealer.

6) Durf onderhandelen

Koop je een tweedehandsauto? Durf dan te onderhandelen. Degene die het minste te verliezen heeft, heeft de beste onderhandelingspositie. Maak je duidelijk dat je echt een auto nodig hebt? Dan speelt dat in jouw nadeel. Probeer aan te voelen of de verkoper snel van de auto af wil. Is dat het geval? Dan zal hij meer openstaan voor een bod. De prijs van een tweedehandsauto is een vraagprijs. Iedere verkoper gaat ervan uit dat de koper nog zal afdingen.

Hoe pak je onderhandelen succesvol aan? Met een goede voorbereiding. Kijk bij je zoektocht naar alternatieven en vergelijk. Bekijk een goedkoop, gemiddeld en duurder model en maak een testrit. Zo weet je waaraan je je kan verwachten voor welk budget.

Besparen door tijd te investeren

Besparen op een tweedehandsauto’s doe je dus door meer tijd in je zoektocht te investeren. Met een kleine inspanning meer uit je geld. En rij jij binnenkort met de beste deal rond.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie