Tweedehands auto kopen of verkopen? Deze documenten heb je nodig


Ga je een tweedehandsauto kopen of verkopen? Dan komt er wel wat administratie aan te pas. Wat moet je in orde brengen? Deze documenten heb je nodig bij de aankoop of verkoop van een auto:

Tweedehandsauto kopen of verkopen? Niet zonder de boorddocumenten

Welke boorddocumenten heb je nodig om een tweedehands auto te kopen of te verkopen? Deze documenten zijn verplicht:

  • Kentekenbewijs
  • Het keuringsattest van de autokeuring
  • Het gelijkvormigheidsattest: dat geeft aan dat de auto aan de nodige technische vereisten voldoet.

Documenten over de achtergrond van de tweedehandsauto

Elke tweedehandsauto heeft een verhaal. Het is belangrijk om dat te kennen. Hoe is de auto gebruikt? Is de auto echt van een oud dametje dat er enkel mee naar de bakker reed? Deze documenten geven je een beeld:

Verplichte tweedehandskeuring

Koop of verkoop je een tweedehandsauto? Dan is een tweedehandskeuring verplicht. Meestal gaat de verkoper met de auto naar de keuring. Zijn er grote gebreken aan de auto en kan die niet veilig meer rijden? Dan staat dat in het tweedehandskeuringsverslag.

Let op! Koop je een tweedehandsauto? Reken dan nooit op de keuring alleen. Je moet altijd de auto zelf nog gaan bekijken. De keuringsstations doen geen uitgebreide check. Zij doen bijvoorbeeld geen testrit of kijken de lakdikte niet na om eerdere schades na te gaan.

Car-pass

Bij de auto hoort ook een Car-pass. Hiermee kan je nagaan of er met de kilometerteller is geknoeid. Het is een officieel en verplicht document met de kilometerstand van de auto. Het document krijg je automatisch mee bij de verplichte tweedehandskeuring.

Formulier ‘aanvraag tot inschrijving van een voertuig’

Is de auto geslaagd voor de verplichte tweedehandskeuring? Dan krijgt de verkoper een formulier ‘aanvraag tot inschrijving van een voertuig’ mee. Dat formulier is twee maanden geldig en heeft de koper nodig om de auto in te schrijven op zijn naam.

Onderhoudsboekje

Het onderhoudsboekje geeft aan of de auto goed onderhouden is. Je kan er netjes alle onderhoudsbeurten in opvolgen.

Tweedehandsauto kopen of verkopen met een verkoopcontract

Bij een aankoop of verkoop tussen particulieren raden we een verkoopovereenkomst aan. Het is geen verplicht document, maar wel nuttig. Zeker als je discussies achteraf wil vermijden.

Welke info staat er op het contract?

  • Aankoopdatum
  • Namen en adressen van koper en verkoper
  • Prijs en de betaalvoorwaarden. Als particulieren aan elkaar verkopen, betaal je voor de auto geen BTW.
  • Beschrijving van de auto: merk, model, bouwjaar, cilinderinhoud, motorvermogen, type, chassisnummer, datum eerste inschrijving, kilometerstand (die moet overeenkomen met het aantal kilometers op de Car-Pass)…
  • Vermelding ‘verkocht in de door de koper gekende staat’

Maak het verkoopcontract op in 2 exemplaren. Dan heeft zowel de koper als de verkoper een exemplaar.

Toch een miskoop? Goed om weten

Staat er op de verkoopovereenkomst ‘verkocht in de door de koper gekende staat’? Dan blijft de verkoper verantwoordelijk voor de verborgen gebreken. Tenminste als de koper kan bewijzen dat de verkoper ervan op de hoogte was op het ogenblik van de verkoop.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie