Een tweedehands mobilhome kopen: hierop moet je letten


Deels onder invloed van de coronacrisis is de mobilhome of camper weer hipper dan ooit. De campervan is uitgegroeid tot een symbool van vrijheid en onbezorgdheid. Bovendien is het de beste manier om te reizen in je eigen bubbel. Heb je echter geen riant budget? Dan kan je ook perfect een tweedehands mobilhome kopen.

Voor je ook effectief geld op tafel legt is het een goed idee om de eerst keer een exemplaar te huren. Zo ontdek je al heel snel wat je belangrijk vindt en met welke praktische zaken je rekening moet houden. Maak tijdens deze tochten een lijstje met de voor- en nadelen, zodat je nadien een doordachte keuze kan maken wanneer je je tweedehands mobilhome koopt. Besteed daarbij extra aandacht aan het type bed en hoeveel plek je nodig hebt om comfortabel te slapen.

Welke soorten tweedehands mobilhomes bestaan er?

In het aanbod aan mobilhomes zit sowieso voor ieder wat wils. Er bestaan tal van verschillende types met elk hun eigen voor- en nadelen. Dit zijn de vaakst voorkomende modellen:

  • De camperbus. Deze camper is eigenlijk een omgebouwde bestelwagen en heeft een beperkte ruimte. Hij is slechts geschikt voor twee personen en biedt een basic opstelling. Het voordeel is wel dat je hem bijna overal kan parkeren en dat hij makkelijk te besturen is.
  • De camper met alkoof. Ook dit is een redelijk compacte camper, maar doordat het bed zich in een alkoof boven de bestuurderscabine bevindt, heb je achteraan meer ruimte. Er kan dan ook extra slaapplaats gecreëerd worden achterin. Dit type camper is iets beter geschikt voor grote mensen omdat je meer ruimte hebt om te staan.
  • De semi-integraal mobilhome. Ook hier heb je een alkoof boven de bestuurderscabine, maar daar bevindt zich geen bed. Vaak wordt die ruimte gebruikt als opslag. Er is ook een beperkte overgang tussen de cabine en de ruimte achterin.
  • De integraal mobilhome. Dit is het type mobilhome dat je vaak in films ziet. Er is geen aparte cabine waardoor je extra veel ruimte krijgt. De bestuurderszetel kan vaak 180 graden draaien om zo mee een zitplaats te vormen aan de tafel achterin. Afhankelijk van de luxe kan er een aparte wc of badkamer zijn in de mobilhome. Deze campers kan je echter niet zomaar overal parkeren en zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld smalle straatjes of steile hellingen.

Een nieuwe mobilhome varieert in kostprijs van 40.000 euro voor een basismodel met twee slaapplaatsen tot 160.000 euro voor een luxemodel met vier slaapplaatsen. Een tweedehands mobilhome is dan een budgetvriendelijkere oplossing. De prijs hangt af van het bouwjaar en de uitvoering, maar je vindt al exemplaren voor ongeveer 25.000 euro. De grote prijsverschillen schuilen vaak in de afwerkingsgraad, het rijcomfort en de opties. Naast het budget voor de aankoop van je camper, heb je ook nog geld nodig voor de toebehoren, brandstof en een parkeerplaats of garage.

Waarop moet je letten bij een tweedehands mobilhome?

  • Het aantal slaapplaatsen. Hou rekening met je huidige en eventuele toekomstige gezinssituatie. Ben je momenteel nog met twee, maar wil je binnen een aantal jaar aan kinderen beginnen? Ga dan voor een kindvriendelijke camper met extra slaapplaats.
  • Het toilet. Je kan meestal kiezen tussen een toilet met een cassette of met een tank. Weet dat een cassette amper 2 dagen meegaat voor 2 personen. Een tank is groter, maar moeilijker te ledigen.
  • De technische staat. Bij een tweedehands mobilhome is het belangrijk de technische staat van de camper te controleren. Dat is niet eenvoudig als je nog geen kennis van zaken hebt. Je kan een tweede mening vragen aan iemand met ervaring of een onafhankelijke aankoopkeuring laten uitvoeren. Vraag altijd naar de onderhoudsgeschiedenis van de camper, niet enkel voor het chassis, maar ook voor de cabine, motor en alle functies. Een standaard camper heeft meestal een motor van 130 pk, maar als je zwaarder geladen bent, heb je meer pk nodig.
  • Je bestemming. Als je van plan bent met je camper op wintervakantie te gaan, kies dan een camper die voorzien is op koude temperaturen. Ga bijvoorbeeld voor een exemplaar met een extra dikke bodemplaat, verwarmde tank en krachtige verwarming.
  • Je rijbewijs. Met je standaard rijbewijs B mag je een voertuig tot 3,5 ton besturen. Wil je dus een grotere en zwaardere tweedehands mobilhome aanschaffen, dan heb je een rijbewijs C voor vrachtwagen nodig.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie