4 januari 2018 4 min Tips & tricks

Tweedehands auto kopen bij particulier of autodealer?

door Alex Pauwels

Ga je een tweedehands auto kopen? Dan kan je dat zowel bij een autodealer als bij een particulier doen. Wat is nu het beste? Beiden hebben hun voor- en nadelen.

Tweedehands auto kopen bij een particulier

De prijzen bij een particulier zijn meestal lager. Vaak heeft een particulier al een nieuwe auto gekocht en wil hij zo snel mogelijk van zijn oude auto vanaf. Zijn doel is niet om zoveel mogelijk winst te maken op de auto die hij verkoopt. Hij heeft ook geen kosten voor personeel of een handelspand. Dat bepaalt natuurlijk ook mee de prijs.

Een particulier geeft geen garantie, dat heeft uiteraard ook een invloed op de prijs. Heb je problemen met de auto? Dan kan dat natuurlijk wel een nadeel zijn. Kan je aantonen dat de defecten er al waren bij de koop? En kan je bewijzen dat de verkoper op de hoogte was? Dan kan je je geld terugvragen. Kan je dat niet aantonen, dan zit je met de kosten. Kijk de auto dus goed na voor je hem koopt. Of kies voor modellen waarbij je nog fabrieksgarantie hebt. Wil je zeker zijn dat je een goede koop doet? Doe dan beroep op onze aankoopexpert. Hij ziet dingen die anderen niet zien.

Koop je bij een particulier? Dan ontmoet je meestal ook de eigenaar van de auto. Dus je kan een inschatting maken van hoe hij of zij ermee heeft gereden.

Tweedehands auto kopen bij een autodealer

Een autodealer doet meestal eerst een technische keuring van de tweedehands auto. En doet reparaties als dat nodig is. Autodealers moeten je een garantie van 1 jaar geven. Heb je binnen de 12 maanden een defect aan de auto? En ben je er zelf niet voor verantwoordelijk? Dan kan je er terug mee naar de dealer. De wetgeving beschermt de koper in dit geval. Heb je binnen de 6 maanden na de koop een probleem? Dan gaat de wetgever ervan uit dat het probleem er al was bij de verkoop. De autodealer is in dat geval aansprakelijk, tenzij hij het tegendeel kan aantonen. Om zo’n discussies te vermijden letten dealers op de staat van de auto.

Wat doe je nu het best?

Dat is een persoonlijke keuze. Beiden hebben hun voor-en hun Wil je zeker zijn van jouw koop? Dan kan je de Mobly aankoopexpert boeken. Hij kijkt de auto voor je na.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

18 december 2017

Zo maak jij de perfecte testrit!

door Alex Pauwels

Wil je een tweedehandsauto kopen? Dan moet je zeker een testrit maken. Weigert de verkoper een testrit? Denk dan goed…

Verder lezen
27 februari 2019

Al jaren dezelfde autoverzekering? Misschien betaal je te veel

door Ines vranken

Mensen zijn gewoontedieren. Eens we iets vinden waar we ons goed bij voelen, blijven we daarbij. Toch kan het slim…

Verder lezen
14 mei 2018

DIY: zo vervang je zelf een lekke band!

door Yasmin van de Werf

Krijg je het gevoel dat je wagen wat naar één kant helt en gaat het sturen moeilijker dan…

Verder lezen