Things to do in Lululand: waarom Luxemburg het bezoek waard is


“Stad Luxemburg kan je in één dag zien, maar er valt zeker genoeg te doen om er twee/drie dagen van te maken.” Jenske van Mobly kan het weten, zij maakte er een weekend van.

Foto’s: Jenske Cole 

Luxemburg by train

Vanuit koekenstad Antwerpen nam Jenske de trein naar Aarlen. Deze rit kon ze toevoegen aan haar railpass en kostte haar € 8.30. Vanuit Aarlen nam ze een tweede trein naar haar eindbestemming, voor een ticketje van € 7.50. In totaal nam de rit 4 uur in beslag.

Dat lijkt lang, want met de wagen doe je er minder dan 3 uur over. Maar Luxemburg is niet zo autovriendelijk: er is nauwelijks parking in de binnenstad en als die er al is, betaal je je blauw. Bovendien is het openbaar vervoer vanaf 2020 gratis.

Van boven naar beneden

Luxemburg maakt deel uit van het UNESCO werelderfgoed, en dat is er aan te zien. “Heel typisch voor de stad is dat ze is opgedeeld in een ‘boven’ en ‘beneden’: dit zorgt nu eens voor prachtige uitzichten, dan weer voor pijnlijke kuiten… Hoewel, er is ook een panoramische lift die je van het ene gedeelte naar het andere brengt.” Gelukkig heeft Jenske geen hoogtevrees:

Onderaan bevindt zich het historische centrum: zeer gezellig, met een hoop oude gebouwen en opvallend veel groen. Je kan er wandelen in een zeer groot park, met bijhorend skatepark. Een blikvanger is ook de Adolfsbrug, een 150 m lange brug met een hoogte van 42 m.

Bovenaan ligt het economische centrum waar je vooral bedrijven vindt, maar ook het nieuwere stadsgedeelte. De Grand Rue is de belangrijkste (en autovrije) winkelstraat van Luxemburg. De inwoners noemen deze straat Groussgaass, verwijzend naar het charmante karakter van de mix aan winkels en restaurantjes.” 

Een stukje geschiedenis

Voor wie zich interesseert in het oude Luxemburg zijn er de ijzerertsmijnen: daar waar Luxemburg zijn geld van heeft. Tot vandaag kan je nog steeds een rondleiding door de mijnen krijgen.

Voor cultuurliefhebbers is er ook een Nationaal Museum van Geschiedenis en Kunst, een modern gebouw met enorme glaspartijen op het dak.”

df

“En natuurlijk de kazematten van Bock. Dit zijn ondergrondse gangenstelsels die vroeger dienst deden als verdedigingsgordel rond de stad. Van de origineel 23 km gangen blijven er nu nog 17 km over. Je kan ze ook prima bezoeken zonder gids.”

Verder waan je je – althans volgens Jenske – in het land van Harry Potter. Zo rijdt er een trein over een brug bovenaan de stad:

Of Jenske terug zou gaan?
Ja! De wegen zijn zo proper, er is zoveel groen en je vindt er de ideale mix van rust en entertainment.

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie