11 januari 2019 3 min Tips & tricks

3 tips bij het kopen van een elektrische tweedehands auto

door Mira Hoeven

Elektrische auto’s zijn duur. En net daarom is de tweedehands markt van elektrische wagens zo interessant. Toch ben je beter op je hoede, want bij een elektrische wagen is er één onderdeel zeer belangrijk: de batterij. Deze neemt af in capaciteit en bepaalt grotendeels de waarde van je wagen.

1. Vraag een accu-rapport op

Een accu-rapport geeft je een beter zicht op de batterij en de actieradius. Dit is de afstand die een wagen kan rijden zonder te herladen. Het rapport geeft ook een goed beeld van hoeveel er nog van de oorspronkelijke capaciteit resteert en van het verbruik (kWh/km). Vraag het rapport op bij een autodealer, hij kan deze gegevens uitlezen.

2. Maak een zeer uitgebreide proefrit

Rijd eens rond met de wagen tot hij bijna helemaal leegloopt. Leg hem vervolgens even aan een laadpaal om te kijken hoe snel hij oplaadt. Ook via het dashboard krijg je een indicatie van de staat van de accu: de stroommeter en de afgebeelde blokjes geven aan in hoeverre de batterij leegloopt.

3. Vraag naar fabrieksgarantie

Bij veel elektrische wagens is er een langdurige garantie op de accu. Maar dat geldt helaas niet voor alle wagens. Heel wat auto’s zijn ook uitgerust met een gehuurde batterij, die aan het merk behoort. Vraag dus zeker naar garantie, zo ben je gerust.

Een goed onderhouden batterij is er twee waard

Je rijgedrag bepaalt voor een stuk de duurzaamheid van een batterij. Zo is het nooit gunstig om snel op te trekken of om je wagen in de hete zon te laten staan. Een tip: laad de batterij niet volledig op (80%) in de zomer, ze is erg gevoelig aan lokale oververhitting. Anderzijds is het belangrijk dat de wagen regelmatig werd gebruikt: een elektrische auto die lang stilstaat met een lege batterij, is geen goede zaak.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

13 oktober 2017

Tweedehands auto kopen? Neem een expert mee

door Alex Pauwels

Lees het verhaal van Bert. Bert was op zoek naar een tweedehands auto. Tussen alle zoekertjes vond hij de ideale…

Verder lezen
1 februari 2019

De belangrijkste criteria bij keuze nieuwe wagen

door Ines vranken

Een zwarte Peugeot 208 op benzine? Of een blauwe Renault Clio op diesel? Volgens de doorsnee Belg: een grijze Volkswagen…

Verder lezen
12 december 2017

Verkeerd getankt, wat nu?

door Arjen Klijs

Verkeerd getankt? Je bent niet alleen. Ieder jaar tanken 18.000 Belgen de verkeerde brandstof. Dit gebeurt meestal na de aankoop…

Verder lezen