Thuisbatterij voor je elektrische wagen? Vanaf nu mét premie


De aankoop van een elektrische wagen ging al gepaard met extra voordelen: geen BIV, geen jaarlijkse verkeerstaks en een zero-emissiepremie van 2.000 à 4.000 euro. Vanaf 1 augustus doet de overheid er nog een schepje bovenop: je kan voortaan ook een premie aanvragen voor een thuisbatterij met zelf opgewekte energie.

Er zijn verschillende manieren om je elektrische wagen thuis op te laden, maar elektriciteit blijft duur. Met zonnepanelen kan je zelf elektriciteit opwekken en die energie kan je vervolgens opslaan met een thuisbatterij.

Maar zonnepanelen bereiken hun energiepiek in het midden van de dag, en op dat moment zijn de meesten op ’t werk. Een thuisbatterij dient voor de opslag van energie, waardoor je de opgeslagen elektriciteit later kan gebruiken.

thuisbatterij

Wat zijn de voorwaarden?

Om recht te hebben op de overheidspremie moet je de elektriciteit dus zelf opwekken. Al wie thuis beschikt over een installatie met zelf opgewekte energie komt in aanmerking.

Het gaat om volgende installaties: een PV-installatie (zonnepanelen), een kleinschalige windturbine of een micro-warmtekrachtkoppeling.

Ook moet de hoofdmeter van de aansluiting op het elektriciteitsnet een digitale meter zijn.

Wanneer moet je de premie aanvragen?

Je kan de premie uiterlijk 3 maanden na het einde van de werken aanvragen, via de website van de Vlaamse Overheid.

Hoeveel bedraagt de premie?

Wie een thuisbatterij koopt, krijgt tot 3.200 euro terugbetaald. Concreet geeft de Vlaamse overheid tot 250 euro per kilowattuur uit. De installatie kost tussen de € 5.000 en de € 10.000, afhankelijk van de opslagcapaciteit.

Een thuisbatterij kan voordelig zijn voor wie elektrisch rijdt en beschikt over een thuislaadpaal.

Wat vind je van dit artikel?

Reacties

Luc Garwig Antwoorden Bewerken Verwijderen
14 feb 2020 — 11:37

Schandalig duur

Toon meer reacties
Comments page: 1
Plaats reactie
Reactie bewerken

Reageer op dit bericht

Plaats reactie