Thuisbatterij voor je elektrische wagen? Vanaf nu mét premie


De aankoop van een elektrische wagen ging al gepaard met extra voordelen: geen BIV, geen jaarlijkse verkeerstaks en een zero-emissiepremie van 2.000 à 4.000 euro. Vanaf 1 augustus doet de overheid er nog een schepje bovenop: je kan voortaan ook een premie aanvragen voor een thuisbatterij met zelf opgewekte energie.

Er zijn verschillende manieren om je elektrische wagen thuis op te laden, maar elektriciteit blijft duur. Met zonnepanelen kan je zelf elektriciteit opwekken en die energie kan je vervolgens opslaan met een thuisbatterij.

Maar zonnepanelen bereiken hun energiepiek in het midden van de dag, en op dat moment zijn de meesten op ’t werk. Een thuisbatterij dient voor de opslag van energie, waardoor je de opgeslagen elektriciteit later kan gebruiken.

thuisbatterij

Wat zijn de voorwaarden?

Om recht te hebben op de overheidspremie moet je de elektriciteit dus zelf opwekken. Al wie thuis beschikt over een installatie met zelf opgewekte energie komt in aanmerking.

Het gaat om volgende installaties: een PV-installatie (zonnepanelen), een kleinschalige windturbine of een micro-warmtekrachtkoppeling.

Ook moet de hoofdmeter van de aansluiting op het elektriciteitsnet een digitale meter zijn.

Wanneer moet je de premie aanvragen?

Je kan de premie uiterlijk 3 maanden na het einde van de werken aanvragen, via de website van de Vlaamse Overheid.

Hoeveel bedraagt de premie?

Wie een thuisbatterij koopt, krijgt tot 3.200 euro terugbetaald. Concreet geeft de Vlaamse overheid tot 250 euro per kilowattuur uit. Maar zelfs met deze premie is de aanschaf van een thuisbatterij niet rendabel. De installatie kost namelijk tussen de € 5.000 en de € 10.000, afhankelijk van de opslagcapaciteit.

Eén ding is zeker: het gegeven elektrisch rijden gaat onverbiddelijk samen met een andere kijk op energie. De vraag is hoelang het duurt vooraleer elektrische chauffeurs mee zijn. Mobly vroeg alvast de mening van iemand die al even elektrisch rijdt:

Een overstap naar elektrisch rijden gaat verder dan de auto, want ook thuis moet je de nodige aanpassingen uitvoeren: zo wil ik in de toekomst een thuisbatterij en zonnepanelen plaatsen. De thuisbatterij laad ik dan overdag via de zonnepanelen op zodat ik ’s nachts kan laden met de energie uit de thuisbatterij. 100% ecologisch dus, en niet afhankelijk van het electriciteitsnetwerk.’ – Erik S.

Wat vind je van dit artikel?

Dat vinden we jammer om te horen