Je theoretisch rijexamen oefenen? Dit is wat je moet weten


Je theoretisch rijexamen oefenen is een goede manier om je slaagkansen te verhogen en nadien ook vol vertrouwen de weg op te gaan. Op deze manier heb je namelijk heel wat minder stress tijdens het moment suprême in het examencentrum. Door je theoretisch rijexamen te oefenen voor je het gaat afleggen weet je namelijk precies wat je te wachten staat. Bovendien leer je er nog verder van bij, omdat je ziet waar je fouten precies zitten.

Het slaagcijfer van het theoretisch rijexamen daalt al enkele jaren. Vooral omdat de wegcode telkens weer wat complexer wordt, maar ook omdat de proef zelf in 2017 werd hervormd. Je theoretisch rijexamen oefenen is vandaag de dag dan ook geen overbodige luxe. De ene website is echter de andere niet. Of je nu met de klassieke papieren boeken studeert of een cursus volgt: je kennis online checken doe je best niet eender waar. Wij geven je enkele tips en de link naar de beste website om je theoretisch examen zoveel mogelijk te oefenen.

Allereerst: hoe ziet het theoretisch rijexamen er vandaag de dag uit?

Voor het rijbewijs B krijg je 50 meerkeuzevragen voorgeschoteld, waarbij je per vraag telkens 15 seconden de tijd krijgt om het juiste antwoord te geven. Daarbij moet je 41 op 50 halen om te slagen. Het aantal punten dat je verliest hangt echter af van het soort fout dat je maakt. Bij lichte overtredingen verlies je één punt, terwijl te snel rijden of een overtreding van de derde of vierde graad je vijf punten kost. Concreet mag je dus maximaal negen lichte fouten maken of één zware fout plus vier kleine misstappen.

Het theorie-examen afleggen in Vlaanderen kan vanaf 17 jaar, in een erkend examencentrum van GOCA. Opnieuw proberen kan niet op dezelfde dag, om ervoor te zorgen dat je eerst opnieuw voor het theoretisch rijexamen oefent. Als je twee keer na elkaar niet slaagt moet je verplicht 12 uur theorieles volgen bij een erkende rijschool, tenzij je dit vooraf al hebt gedaan. Via deze link vind je trouwens de huidige coronamaatregelen voor de examencentra.

Je theoretisch rijexamen oefenen? Enkele goede tips:

Het allerbelangrijkste is dat de manier waarop je oefent een realistisch beeld geeft van het examen zelf. Online zijn er heel wat tests te vinden die je onvoldoende voorbereiden, ook wat betreft het echte autorijden nadien. Check dan ook zeker of er sprake is van volgende zaken, wanneer je het theoretisch rijexamen oefent:

  • Je krijgt 50 vragen om te beantwoorden. Heel wat online tests geven slechts een twintigtal situaties. Tijdens het echte examen krijg je echter heel wat meer vragen voor de kiezen, wat een uitdaging is voor je concentratievermogen.
  • De manier waarop de vragen worden gesteld is afgestemd op hoe de examencentra in Vlaanderen werken. Idealiter hebben mensen uit de sector de vragen opgesteld. Controleer ook of er een tijdsdruk van 15 seconden per meerkeuzevraag is en of je een mix van foto’s en video’s krijgt.
  • Bij het evalueren wordt er een onderscheid gemaakt tussen lichte en zware overtredingen. Op deze manier krijg je namelijk het beste beeld van je slaagkansen. Oefen je theoretisch rijexamen ook op een website die je wat extra toelichting geeft bij je fouten.
  • Oefen niet alleen online maar ook in het echte leven. Hou de situaties in het oog als je met iemand anders meerijdt. Hoe snel mag je rijden en waar heb je voorrang? Kan je nog stoppen voor het oranje licht of niet? En waar mag je parkeren?

MijnrijbewijsB.be: the place to be om je theoretisch rijexamen te oefenen

Onze tip om je zelfvertrouwen een boost te geven is deze website van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Niet alleen krijg je een perfect beeld van hoe het theoretisch rijexamen er zal uitzien. Je bent bovendien altijd zeker dat de vragen rekening houden met de meest recente aanpassingen in de wegcode. Je vindt er trouwens ook oefeningen voor het praktijkexamen terug. Bekijk zeker ook even de YouTube-playlist met rijlessen.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie