1 maart 2019 4 min Verzekeringen

1 maart 2019 4 min Verzekeringen

‘t Is niet 1998. Welkom in de wereld van online verzekeren

door Ines vranken

Het verzekeren van je wagen was ooit een serieuze opgave, maar dat is gelukkig serieus geëvolueerd. Gedaan met tijdrovende paperassen, welkom in de wereld van online verzekeringen.

Verzekeren: even terugspoelen

Ver terug in de tijd – beginnend in de jaren 1660 om precies te zijn – kwamen ondernemers en kapitalisten samen in de koffiehuizen van Londen om te doen wat zakenmensen doen. De deals werden steeds ingewikkelder en voordat ze het wisten, waren de eerste vormen van verzekeringen gecreëerd.

Als we vooruit springen naar de 21ste eeuw, zijn er heel wat technologische ontwikkelingen doorgevoerd. We kunnen tegenwoordig alles met onze smartphone: een taxi bestellen, onze vrienden betalen of boodschappen bestellen die aan huis komen. Het afsluiten van een verzekering past perfect in dit lijstje, en het is dus logisch dat steeds meer verzekeraars opteren voor een online systeem.

Niet elke verzekering staat even ver op dit vlak. Sommigen bieden een volledige online ervaring, terwijl anderen enkel een specifiek deel van hun verzekeringsdiensten online zetten (zoals de klantendienst).

Een offerte aanvragen gaat sneller dan ooit

Het aanvragen van een offerte duurde 20 jaar geleden dagenlang. Je moest fysiek naar verschillende kantoren reizen, papieren invullen, wijzigingen doorgeven en wachten op follow-ups. Daarna kon je pas offertes vergelijken.

Sta even stil bij het alternatief van vandaag: met een minimum aan gegevens kan je een offerte aanvragen. Het volstaat om je nummerplaat, geboortedatum en postcode in te geven. Door online offertes aan te vragen, kan je ook vlot prijzen vergelijken en ontdekken welke verzekering voor jou het voordeligst is.

Een polis tekenen kan perfect online

Eens je akkoord was met een offerte, kon je beginnen aan het verdere papierwerk. Ook dit nam veel tijd in beslag. Denk aan stapels papieren ondertekenen en alles versturen via fax (heeft iemand die nog?) of slakkenpost. Dankzij de voordelen van het internet is al het papierwerk in één klik toegankelijk. Geen documenten meer per post versturen. Je kan bijna alles online regelen.

Verzekeringen anno 2019: persoonlijk en flexibel  

Verzekeringen waren vroeger niet uitgebreid. Er waren standaardpakketten waaruit je kon kiezen. Doorheen de jaren zijn er heel wat verzekeringen ontstaan die dichter bij ieders behoeften staan. Zo is de kilometerverzekering ontstaan, die zich aanpast aan het autogebruik en voordeliger is voor mensen die minder met de wagen rijden. Ook de opzegtermijn is niet overal wat hij geweest is, er zijn verzekeraars die hun premie maandelijks opzegbaar maken.

Je premie was nog nooit zo duidelijk

Documenten goed bijhouden – of goed geïnformeerd zijn – was vroeger de boodschap. In het geval van schade kon je beginnen met het bij elkaar zoeken van de juiste papieren, en naar de correcte procedure.

Nu heb je in een handomdraai toegang tot je online profiel en weet je direct waar je precies voor verzekerd bent. Bovendien kan je eventuele schade makkelijk online doorgeven om sneller verder geholpen te worden.

 

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

6 maart 2019

Dieven verleiden of vermijden: de meest gestolen spullen bij een auto-inbraak

door Ines vranken

Een wagen is een zeer kostbaar en vaak onmisbaar gebruiksvoorwerp. We hebben dan ook liever niet dat er…

Verder lezen
27 februari 2019

Al jaren dezelfde autoverzekering? Dan betaal je misschien te veel

door Ines vranken

Mensen zijn gewoontedieren. Eens we iets vinden waar we ons goed bij voelen, blijven we daarbij. We zijn tevreden met…

Verder lezen
14 februari 2019

Goedkope autoverzekering: deze 7 factoren hebben het meeste invloed

door Ines vranken

De premie van je autoverzekering wordt bepaald door verschillende factoren. Zo wordt er rekening gehouden met je leeftijd, rijervaring en…

Verder lezen