Wie zoekt die vindt… 4,5 km aan streetart


De musea mogen dan wel gesloten zijn, maar de kunst in het straatbeeld blijft. Wij combineren onze dagelijkse wandeling met een zoektocht naar streetart… in Antwerpen.

Tip: download de Antwerp Museum App en krijg een overzicht van alle mogelijke routes. Zo zijn er wandelingen van 4,5 km, maar evengoed van 10 km. Van Deurne tot de Hobokense Polder, van graffiti wall tot stripmuur: deze routes leiden je langs fenomenale werken in én rond Antwerpen. (En oh: je kan de wandelingen offline bekijken = batterij sparen.)

Tribute Wall Sint-Andries MC’s – Lange Ridderstraat 60

Met dit werk brengt graffitikunstenaar Smates een eerbetoon aan het bekende basketbalplein in de Andrieswijk. MC Andries – beter bekend als Scale – gebruikt het plein als draaitafel. En wie goed kijkt naar de heilige verschijning links onderaan, ziet nog een andere bekende: Slongs Dievanongs.

De jeugdwerkhelden van Habbekrats – Prekerstraat 16

De bekende superhelden op deze mural stellen de jeugdwerkers voor van de VZW Habbekrats. Deze mural is een samenwerking van A Squid Called Sebastian, Links One en Flash.

Antwerp Baroque – Prekerstraat 29

Wanneer je een beetje verder in de Prekerstraat wandelt, kom je dit opvallende werk tegen. Parijzenaar Astro pakte 3 gevels in met een driedimensionaal beeld. Zo brengen deze grijze blokken meteen wat extra kleur in de omgeving.

Jack in the Box – Rosier 38

In de Rosier – vlakbij het Mechelseplein – zien we twee stijlen versmelten in één werk. Joachim en K. Shit gaven deze muur kleur en comic. Van deze twee kuntenaars zijn er trouwens meer werken te vinden in de stad. Voor details loop je best wat dichter.

Ghosthouse – Kopstraatje

Het kopstraatje is een zijstraat van de Kammenstraat waar graffiti-artiesten zich maar wat graag uitleven. Dit is het werk van Gijs Vanhee en Samuel Vanderveken, die wel vaker inspiratie halen uit de dierenwereld. Wij krijgen er alvast de bibber van.

Eerbetoon aan Necst – Munthof

Op een van de mooiste pleintjes van de Antwerpse binnenstad kan je het werk van Links One, Gun T en Flash vinden. Dit werk kwam er ter nagedachtenis van de intussen overleden graffitikunstenaar Necst. Het Munthof – vroeger het Muntplein – was in de jaren 90 dé graffitihotspot waar ook acteur Matthias Schoenaerts (Zenith) wel eens de muren onder handen nam.

Space Invaders – Grote Markt


Voor deze kleine space invader werd geen spatje verf gebruikt, wel: mozaïken. Een onbekende Franse kunstenaar plaatst deze figuren op de meest toeristische plekken ter wereld, en daar hoort de Grote Markt van Antwerpen bij.

We all live with HIV – Oude Beurs

Je kan er niet naast kijken: op de hoek van de Oude Beurs met de Lange Doornikstraat vind je een reusachtig gezicht verspreid over twee gebouwen. Kunstenaar Larsen Bervoets wilt met dit werk HIV in het daglicht te zetten. Een beeld zegt meer dan 100 woorden, een geslaagde campagne dus van Sensoa.

Tanks – Eiermarkt

Wat minder opvallend in het straatbeeld, maar daarom niet minder belangrijk. Het is even zoeken tussen de Fnac en het Hilton hotel: een statement tegen de Golfoorlog. De artiest beeldt de verscheping van Amerikaanse tanks in de Antwerpse haven af.

Antwerp Baroque – Eiermarkt

In tegenstelling tot het vorige werk, kan je hier niet naast kijken. “ANTWERPEN” werd opnieuw gemaakt door Rise One voor het barokfestival 2018. Ergens in de gigantische gouden letters zit de naam van de artiest verstopt. Kan jij ‘m vinden?

Mural for my father – Gramayestraat 9

In een zijstraat van de Meir kom je dit groteske werk van El Mac tegen. Hij schilderde ‘Sint-Jozef’ naar zijn eigen vader, voor wie deze mural een ode is. Tegelijk wil hij met dit kunstwerk oproepen om alle goede vaders in de bloemetjes te zetten.

We hebben zeker en vast nog niet alle streetart ontdekt in Antwerpen. Wie foto’s heeft die hier niet mogen ontbreken, mag ze ons steeds bezorgen.

Lees ook: stadsmensen genieten zichtbaar van de rust

Wat vind je van dit artikel?

Reacties

Tim Streetartwerpenaar Antwoorden Bewerken Verwijderen
17 apr 2020 — 19:32

Mooi artikel, maar check zeker de gratis Street Art Cities app die in Antwerpen al 5 routes heeft en ook bruikbaar is in Gent, Hasselt en Leuven.
En is veel meer up to date dan de Antwerp Museum App.
Check maar eens😉

Toon meer reacties
Comments page: 1
Plaats reactie
Reactie bewerken

Reageer op dit bericht

Plaats reactie