Steenmarters verjagen uit je auto: hoe pak je dat aan?


Vind jij soms uitwerpselen, resten van fruit of zelfs kadavers van kleine dieren in of rond je wagen? Dan is de kans groot dat een steenmarter jouw motorkap als schuilplaats gebruikt. Hoe goed het dier zich daar ook thuisvoelt, voor jouw veiligheid is het belangrijk om steenmarters te verjagen uit je auto met deze tips.

Marters zijn kleine roofdieren en komen in acht verschillende soorten voor. In ons land vinden we echter maar twee soorten terug: de boommarters en de steenmarters. Het zijn vooral deze laatste die veel schade veroorzaken bij allerlei voertuigen. Marters en wezels zien je wagen als een hol en gebruiken het om hun territorium te markeren. Ze knagen graag aan kabels en isolatiemateriaal in de motorkap, om zo hun geursporen achter te laten. Dat is niet alleen enorm vervelend, het kan ook ernstige gevolgen hebben of een flinke duit kosten als de schade oploopt. Er kan namelijk water, olie of remvloeistof gaan lekken en het elektrische systeem of verschillende sensoren kunnen kapotgaan.

Toch mag je een steenmarter niet doden of vangen, want het is een beschermde diersoort. Er bestaan echter tal van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om het dier te verjagen. Echt wetenschappelijk bewezen zijn ze niet, maar ze kosten weinig geld en moeite. Zo kan je bijvoorbeeld een pluk hondenhaar in een panty onder je wagen kunnen leggen. Marters zouden niet tegen die geur kunnen en dus wegblijven van je auto. Daarnaast zou ook een wc-blokje of een in ammoniak gedrenkte doek wonderen kunnen doen. Verder kan je nog een stuk kippengaas onder je wagen leggen. Steenmarters lopen daar niet graag over en zullen zo uit de buurt van je auto blijven. Toch kunnen de marters na verloop van tijd gewend raken aan het gevoel van kippengaas en dan valt het afschrikkende effect natuurlijk weg.

Hoe kan ik efficiënt steenmarters verjagen uit de auto?

Naast de doe-het-zelfmiddeltjes is er een hele markt aan marterwerende producten. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale marterwerende tapijten die je onder auto’s kan leggen. Deze hebben een onaangename textuur, waarvoor steenmarters graag een omweg maken. Ook bestaan er martersprays die een geur verspreiden om de steenmarter te verjagen uit je auto. Dat is wel een arbeidsintensieve oplossing, want fabrikanten raden aan om de spray dagelijks aan te brengen.

Sommige autofabrikanten zijn de voorbije jaren gestart met het installeren van een systeem dat marters verjaagt dankzij een ultrasoon geluid. Het apparaatje produceert een zeer hoge pieptoon die voor mensen niet te horen is, maar heel storend is voor marters. Toch is dit geen waterdichte oplossing om een steenmarter te verjagen uit je auto. Je kan het toestel maar aan één kant van de motor plaatsen, waardoor het geluid aan de andere kant soms al een pak minder irritant is. Bovendien stoort het geluid niet enkel marters, maar ook honden en wilde dieren zoals vleermuizen.

Een tweede systeem dat wordt gebruikt stuurt elektroschokken door de motorruimte. Dit werkt volgens het principe van een schrikdraad. Je plaatst een aantal metalen plaatjes op strategische plaatsen in de motorkap die een elektrische schok uitsturen als het signaal onderbroken wordt. Het is een doeltreffend systeem, maar je laat het beter door een professional installeren om niet in de problemen te komen met je autoverzekering.

Wat is de beste manier om steenmarters te verjagen uit de auto?

Steenmarters zijn gewoontedieren die vaste looproutes volgen en steeds dezelfde plekken opzoeken. Het kan daarom ook helpen om simpelweg je auto af en toe op een andere plek te parkeren. Toch is de allerbeste manier om je auto te beschermen tegen steenmarters nog steeds een garage of mechanische afscherming. Zorg er wel voor dat je garage geen openingen groter dan 4 centimeter heeft, want anders raken de marters alsnog binnen.

Met een mechanische afscherming bedoelen we het afsluiten van alle mogelijke toegangen tot de motorkap. Dat kan je doen met fijn kippengaas of bijvoorbeeld door kwetsbare kabels en leidingen te beschermen met kabelgoten of sterkere omhulzing. Toch vraag je best je garagist om raad voor je hiermee zelf aan de slag gaat. Voor bepaalde kabels heb je bijvoorbeeld een hittebestendige kabelgoot nodig en vraag je beter om advies om garantie- of verzekeringsproblemen te vermijden.

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie