Bye bye Berlin : 3 aantrekkelijke steden vlak over de Duitse grens


Toegegeven, we zijn grote fan van Berlijn. Maar het is altijd wel een hele reis. We deden dus gewoon een stapje over de Duitse grens en vonden enkele parels van steden:

BRUSSEL -> DÜSSELDORF | 205 km

Düsseldorf is bij ons één van de populairste steden van Duitsland. Met 500.000 inwoners kan je het qua grootte een beetje vergelijken met Antwerpen. De stad ligt aan de Rijn en dat zorgt meteen voor een hele verademing.

Je kan Düsseldorf prima in één dag bezoeken, maar je bent er ook makkelijk een weekend aan kwijt. De populairste wijk in Düsseldorf is Altstadt. Dit is het ‘oude’ gedeelte van de stad en tegelijk het kloppende hart: met veel musea, winkelstraten en uitgaansgelegenheden.

Ten Oosten ervan vind je Schadowplatz met de bekende Schadowstrasse: een lange winkelstraat waar je naar hartenlust kan shoppen. De winkels in Düsseldorf zijn van maandag tot en met zaterdag meestal geopend tot 20 uur.

Carlstadt is het zuidelijk deel van het centrum. Hier vind je belangrijke winkelstraten zoals de en tref je ook heel wat luxeboetieks aan. Medienhafen is een nieuwe wijk en meteen ook het hippe deel van de stad, met uitstekende restaurantjes en cafés. Düsseldorf staat ook zeer bekend om zijn kerstmarkt, in die periode zal je er dan ook heel wat Belgen en Nederlanders aantreffen.

BRUSSEL -> AKEN | 144 km

De Duitse stad Aken ligt net over de Nederlandse grens, op enkele kilometers van het drielandenpunt. Met bijna 250.000 inwoners neemt deze prachtige stad ongeveer de grootte aan van Gent.

Het meest opvallende gebouw moet ongetwijfeld de Dom zijn. Het is de kerk waar meer dan 30 Duitse koningen zijn gekroond en ook de begraafplaats van Karel de Grote. Deze bombastische kerk ligt niet ver van het stadhuis, dat op zijn beurt ook de moeite waard is.

Aken is een leuke stad om te winkelen. In het centrum zijn de meeste winkels van maandag t.e.m. zaterdag tot 20.00 uur geopend. In het centrum kan je gemakkelijk en goedkoop parkeren en de vele winkelstraten in de binnenstad zijn prima te voet te bereiken. De belangrijkste winkelstraten in Aken zijn de Adalbertstraße en de Grossköln Strasse.

Op ongeveer tien minuten wandelen van het historisch centrum vind je de Carolus Thermen. Je treft er alles wat een relaxatie-oord te bieden heeft: een groot binnenbad, buitenbaden, bubbelbaden, stoombaden, sauna’s en een ligweide. Erg mooi ook is de rondgang die je kan maken in de Orientale badwereld.

Omdat je vanuit Brussel makkelijk de ICE-trein (hogesnelheidstrein) kan nemen, ben je er met het openbaar vervoer een half uur sneller dan met de wagen.

BRUSSEL -> MÖNCHENGLADBACH 182 km

Het historische Mönchengladbach is een stad in het groen met een heleboel parken en bossen.

Mönchengladbach is ook het centrum van de moderne kunst. Met belangrijke monumenten, een museum van wereldfaam en een levendige scene met theater, cabaret en kleinkunst. Voor liefhebbers van moderne kunst is het Abteiberg museum zeker een bezoekje waard.

De Alter Markt is een groot plein met meerdere eetgelegenheden en cafés. In de zomer is het er gezellig vertoeven, in de winter wordt de Alter Markt nieuw leven ingeblazen door de kerstmarkten. De Alter Markt vormt met de Kapuzinerplatz en de munsterkerk de kern van de stad.

Het is misschien wel de minst bekende stad in deze lijst, maar het staat wél bekend om zijn voetbalploeg. Gladbach staat naast topploegen Bayern en Wolfsburg in de Bundesliga en speelt dus in eerste klasse.

Het grote voordeel van deze steden is dat je echt niet lang hoeft te rijden. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen kans meer maakt op pech. Gelukkig kan je al voor 2,50 euro op pechbijstand in het buitenland rekenen. Voor de prijs hoef je alvast niet te laten.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie