Staat er een maximumleeftijd op autorijden?


Je rijbewijs halen mag in België vanaf 18 jaar en meer dan de helft van de Belgen haalt zijn rijbewijs dan ook tussen zijn 18e en 20e jaar. Maar wist je dat er ook een maximumleeftijd staat op autorijden? Althans, in sommige gevallen.

Safety first

65+ bestuurders zijn vaak betrokken bij verkeersongevallen. Autorijden vergt heel goede lichamelijke en cognitieve vaardigheden, die bij veel mensen al beginnen afnemen vanaf 50 jaar (sorry!). In België is er geen medische controle die checkt of iemand nog met de auto mag rijden, in tegenstelling tot sommige andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk (vanaf 70 jaar), Finland (vanaf 45 jaar) en Nederland (vanaf 70 jaar). Op zich staat er dus geen wettelijke maximumleeftijd op autorijden. Elke bestuurder draagt hier zelf de verantwoordelijkheid.

Auto huren of delen

Bij sommige auto verhuurbedrijven of autodeelsystemen bestaan er echter leeftijdvereisten, bijvoorbeeld een maximumleeftijd van 80 jaar of een toeslag voor bestuurders vanaf 75 jaar. Soms wordt gevraagd om een extra verzekering af te sluiten vanaf 70 jaar en in bepaalde gevallen zal het verhuurbedrijf om een doktersattest vragen.

Verzekeringscontract

Ook bij verzekeraars geldt wel eens een maximumleeftijd. Wil je je contract verlengen na 65 jaar, zal dat moeilijk worden, en na 85 jaar al bijna onmogelijk. De situatie wordt al helemaal ingewikkeld als je een nieuw contract wilt afsluiten (vb. omdat je een tijdje geen auto hebt gehad en dus je contract niet hebt verlengd). Soms leggen verzekeraars ook bijkomende voorwaarden op zoals een minimum aan schadevrije jaren (vb. 5 of 10 jaar) of een maximumwaarde van de wagen.

Vraag je je af of jij nog wel veilig de auto in kan? Praat erover met familie of je dokter, of neem een rijles en vraag raad aan de instructeur.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie