Social distance vs mobiliteit: een tastbare evolutie


Veel mensen zijn technisch werkloos of werken van thuis. Punt is: bijna iedereen zit binnen. En de weinige verplaatsingen die mensen nog maken, zijn te voet of met de fiets. Maar ook de industrie draait niet meer op volle toeren en dat alles samen zorgt onvermijdelijk voor een enorme impact op de luchtkwaliteit.

China – het allereerste land dat geveld werd door Corona – kon al na 2 weken een vermindering van CO2-uitstoot vaststellen. Zo zagen ze al snel een daling van maar liefst 25%. Het rechtstreekse gevolg van minder industrie, elektriciteitsgebruik en transport.

Social distance vs mobiliteit

We schreven begin deze maand nog dat onze mobiliteit voor één derde verantwoordelijk is voor uitstoot. Maar daar komt stilaan verandering in, door de opgelegde maatregelen van de overheid: mensen blijven thuis en vermijden de wagen. In België nam het aantal auto’s tot wel 77 procent af, maar het aantal vrachtwagens bleef min of meer gelijk.

Volgens Philippe Maetz van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (IRCEL) is er in België ook een duidelijke daling van uitstoot: “Momenteel ligt de luchtkwaliteit in ons land ergens tussen een autoloze zondag en een gewone zondag. Deze daling zal zich waar waarschijnlijk over heel Europa verspreiden.”

Gemiddelde afstand met de wagen

De volgende grafiek laat zien hoe de afstand die met de auto wordt afgelegd, is afgenomen:
©sentiance

Aantal ritten per transportmiddel

Op 10 maart werkte slechts 36% van de bevolking thuis en dat percentage is met 91% gestegen op 25 maart. Interessant is dat cijfers vergelijkbaar zijn voor Nederland. Daarnaast is er dezelfde daling van de gangbare vervoermiddelen: minder auto, trein, tram, bus en vlucht. Het aantal fietstochten is relatief stabiel gebleven, en er worden meer wandeltochten gedaan.

©sentiance

Tel zelf je kilometers

Download de Mobly Go app en kom te weten hoeveel jij nog met je wagen rijdt. De app registreert je ritten en brengt alle details in kaart: de afstand, de duur en de brandstofkosten.
Mobly Go

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie