Sneller op de snelweg: gouden tips voor zwarte zaterdag


Op zaterdag vertrekken in de zomervakantie is nooit een goed idee. Toch zijn er enkele weekends waarin het nog een pak drukker wordt: het weekend van 28 en 29 juli en dat van 4 en 5 augustus. Mede door de start van de vakanties in Italië en Frankrijk is 4 augustus dé zwarte zaterdag van deze zomer, met zowel reizigers die naar hun bestemming vertrekken, als terugkomen. Gelukkig hebben we enkele gouden tips om zo weinig mogelijk last te hebben van zwarte zaterdagen.

Een overzicht van de drukste dagen:

Zwarte zaterdag

Biep en go: met de tolbadge door weer, wind en tolwegen

Met de tolbadge kan je elektronisch je tol betalen en win je massa’s tijd. Je rijdt vlot door de gereserveerde rijbanen en je hoeft niet meer op zoek naar kleingeld of dat ene ticket. Een tolbadge is geldig voor een bestemming naar keuze, maar je kan ook combineren: wie Frankrijk enkel als doorreisland beschouwd, koopt een badge die in meerdere landen geldig is.

Alle informatie over tolwegen in Europa vind je terug in onze wiki.

Zwarte zaterdag

De tolbadge koop je van tevoren online. Je betaalt een instapkost van € 10 – € 20 en een klein bedrag per maand dat je hem gebruikt. Na je reis ontvang je een elektronische factuur, met alle details over je trajecten. Je kan de badge halen in een ophaalpunt, voor een kleine meerkost laat je hem thuis leveren. Elektronisch tol betalen kan alleen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.

Beter laat dan vroeg & op donderdag en zondag

Vrijdag en (zwarte) zaterdag zijn je allergrootste vijand, maar we weten ook wel dat de meeste vakantieoorden van zaterdag tot zaterdag verwelkomen. Niets houdt je natuurlijk tegen om er enkele dagen bij te doen. Vaak liggen er pareltjes op de weg naar je bestemming en wat extra rust is altijd welkom op die lange rit. Door 2-3 dagen toe te voegen, vertrek je alsnog op donderdag of zondag. Langer vakantie en vlotter onderweg: win-win.

Wie toch op de drukke dagen vertrekt, doet dat best niet te vroeg, want zo kom je toch nog in de files te staan. Een goed uur van vertrek is pal op de middag. Wie om 12u vertrekt, rijdt ‘s avonds op de drukke knelpunten, NA de files. De piekuren zijn op vrijdag van 15u tot 22u, zaterdag van 9u tot 14u.

Alternatieve route op zwarte zaterdag = sneller onderweg

De grote verkeersdrukte omzeilen door alternatieve wegen te nemen: je doet er niet per se langer over. Toch zeker niet als je dat enkel voor een bepaald stuk inplant. Kies ervoor om de snelweg enkele afslagen voor de grote tolpunten te verlaten en je bent al een heel eind verder. Ook wie wil tanken of naar het toilet moet, doet er goed aan om dit weg van de autostrade te doen.

Zwarte zaterdag

Niet alleen ga je er minder lang aanschuiven, in een meer afgelegen tankstation is de brandstof vaak goedkoper. Het kiezen voor alternatieve routes heeft wel andere nadelen zoals verkeerslichten, kruispunten en meer bochten. Je doet het dus best alleen als het echt echt druk is. Maar zoals gezegd: reizen op zwarte zaterdag, beter voorkomen dan genezen.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie