Van Stockholm tot Parijs: de beste slaaptreinen in Europa


Meer dan ooit staan we stil bij onze manier van consumeren, vooral vanuit ecologische overwegingen. Maar we denken ook na over onze manier van reizen. Zo zien we een ware revival van de nachttreinen dankzij de investeringen in nieuwe spoorlijnen. Dus waarom ga je niet met de trein op vakantie?

Van Stockholm naar Narvik

Train

Zweden, het land van Greta Thunberg, wil dit jaar nog nieuwe trajecten voor slaaptreinen invoeren. Nieuwe verbindingen vanaf de stad Malmö zijn trouwens erg in vraag. Maar veel Zweden willen vooral van het centraal station in de hoofdstad naar de ongerepte natuur in de noordpoolcirkel en de Noorse stad Narvik kunnen reizen.

Dit traject duurt 20 uur met de treinen van SJ’s Train. In de zomer is de middernachtzon alleen al de reis waard. Pure ontspanning weg van huis. Je hebt al tickets voor deze slaaptrein vanaf 83 euro.

Van Milaan naar Palermo

train

Tijdens deze bijzondere reis val je van de ene verrassing in de andere. Je rijdt langs industriële en artistieke steden in het noorden van Italië tot het prachtige platteland in het zuiden.

De Italiaanse slaaptreinen staan niet bekend voor hun hemelse hotelcomfort, bereid je dus voor op een eerder ‘rustieke’ ervaring. Een ticket boek je bij Trenitalia vanaf 60 euro.

Van Parijs naar Venetië

train

@thello

De Franse nachttrein Thello brengt je van de Franse lichtstad naar de Alpen in Milaan. Van daaruit kun je nog verder naar Venetië.

Deze trein is een betaalbaar én ecologisch alternatief voor de courante vliegreizen. Dus zeker het proberen waard! Na een comfortabele nacht kom je bij het krieken van de dag in de stad Milaan aan. Zin gekregen in dit avontuur? Je hebt al tickets vanaf 30 euro.

Van Nice naar Moskou

train

©rzd

Is het authentieke karakter van de Trans-Siberische spoorlijn niet aan jou besteed? Kies dan voor de langste slaaptrein van Europa met Russian Railways. Modern én comfortabel!

Wanneer je de zondag bijvoorbeeld in Nice vertrekt, reis je via Berlijn, hou je halt in Brest in Wit-Rusland en ben je de dinsdagmiddag al tegen lunchtijd in Moskou. Aan boord geniet je van alle voorzieningen zoals in een luxehotel. Geniet van een warme douche in de comfortabele badkamers en heerlijke Poolse of Russische streekgerechten.

Let op: voor Wit-Rusland en Rusland heb je een visum nodig. Zin in dit grote avontuur? Een ticket kost 250 euro.

Van Brussel naar Wenen

train

©nightjet

De laatste nieuwe nachttrein Nightjet biedt een goede verbinding van het Verenigd Koninkrijk (met de Eurostar) naar Wenen.

De Oostenrijkse stad wil tegen eind 2020 een van de best met de trein bereikbare steden in Europa zijn. Elke week vertrekken er twee treinen. Je verlaat Brussel trouwens in stijl met een gratis glas bubbels! Wat wil je nog meer? Profiteer van een heerlijke nacht in een comfortabel bed. Je komt telkens de volgende dag rond 7.30 uur aan.

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 60 euro.

Van Madrid naar Lissabon

train

Deze trein – bekend als Trenhotel Lusitania (Rail Europe) – is vooral een efficiënte en ecologische oplossing om tussen deze twee hoofdsteden te reizen. De trein vertrekt doorgaans om 21.45 uur in Madrid en komt de volgende dag rond 7.30 uur aan in het station Gare do Oriente in Lissabon.

Op de trein is er geen restaurant, maar wel een gezellige tearoom-bar. Daar kun je gezellig babbelen met de andere reizigers bij een glaasje wijn en enkele warme hapjes. Zo ga je moe maar voldaan de nacht tegemoet. Verwacht echter niet het grote comfort.

Bepaalde wagons kunnen namelijk best een opfrisbeurt gebruiken. Maar ondanks alles blijft het een aangename ervaring. En dat is de prijs zeker ook. Je koopt namelijk al een kaartje vanaf 34 euro.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie