Slaap je met een Car-Pass echt op beide oren?


Ga je een tweedehands auto kopen? Vraag dan altijd naar de Car-Pass van de auto. De Car-Pass is jouw garantie voor de juiste kilometerstand. Maar wat is de Car-Pass nu juist? En kan je blind vertrouwen op de Car-Pass?

Wat is de Car-Pass?

Het is een officieel en verplicht document. Dankzij de Car-Pass is knoeien met de kilometerstand een heel stuk moeilijker. Elke Car-Pass heeft een uniek identificatienummer. De Car-Pass vermeldt het merk, model en chassisnummer van de auto. Het vermeldt ook de datum waarop de auto in België is ingeschreven. En de dag dat hij voor het eerst is gebruikt.

Elke garagist, bandencentrale of koetswerkhersteller moet bij elk onderhoud of herstelling het aantal kilometers doorgeven aan Car-Pass.

Wanneer en waar haal je een Car-Pass?

Koop je een tweedehands auto? Dan moet de verkoper je een geldige Car-Pass bezorgen. Doet hij dat niet? Dan is de verkoop niet geldig. En kan je achteraf jouw geld terugvragen.

Een Car-Pass vraag je bij de autokeuring. Je kan het document halen zonder de technische keuring te laten doen. De kilometerstand en het chassisnummer moeten op dat moment wel beschikbaar zijn.

Het document is 2 maanden geldig. Het kost € 7,20. Je krijgt hem gratis als er minder dan 4 kilometerstanden vermeld staan.

Ben je altijd zeker met een Car-Pass?

Je kan zelf nagaan of er geknoeid is met de kilometerstand. Kijk naar de kilometerstanden op de verschillende data. De kilometerstand moeten gestaag oplopen. Laat het document een plotse daling van de kilometerstand zien? Dan kan dit wijzen op geknoei met de teller.

De Car-Pass is gedrukt op speciaal papier dat namaak of fraude sterk bemoeilijkt met fluorescente inkt, een watermerk en een hologram.

De Economische Inspectie deed in de eerste vier maanden van dit jaar onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat 75 procent van de gecontroleerde garages niet in orde was. Ze gaven de kilometerstanden niet, te laat of foutief door.  Het waren wel gerichte controles bij kleine auto-ondernemingen. De Economische Inspectie vermoedde bij die garages dat ze al in fout waren. We kunnen die cijfers dus niet veralgemenen naar de hele automobielsector.

De Car-Pass heeft dus zijn nut al bewezen. Dat bevestigt ook Traxio, de federatie van de garagehouders. ‘Voor de invoering ervan waren er tot 60.000 gevallen van kilometerfraude, nu zijn het minder dan 2.000’, zegt woordvoerder Pieter Van Bastelaere.

Wil je gerust zijn over je aankoop?

Laat dan een expert naar de auto kijken. Hij ziet dingen die anderen niet zien. Hij doet een volledig nazicht van de auto. En beoordeelt de staat en de waarde.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie