Skateboards en skates booming business: ‘Ten opzichte van vorig jaar zien we een stijging van 200%’


De (elektrische) fiets wint aan populariteit in corona-tijd. Het mooie weer heeft er vast iets mee te maken, maar een verplaatsing met de fiets is (nu) gewoon veiliger dan met het openbaar vervoer. Je houdt makkelijk afstand en je beweegt in openlucht. Maar hoe zit het met de verkoop van skates, steps en skateboards? We stelden de vraag aan Sébastien Frutoso (Decathlon België).

Is skaten even populair als fietsen?

Frutoso: ‘Onze winkels waren gesloten met Pasen en dat is de periode (samen met Sinterklaas) die sowieso elk jaar boomt voor dit soort mobiliteit. Maar er is wel degelijk een verkoopstijging van steps, skates en skateboards. Die stijging is er sinds het sluiten van de winkels, toen alles wel nog online bleef doorgaan. Bestellingen aan huis en de online verkoop gingen op dat moment heel hard.’

‘Verder heeft de lage productie in China een impact gehad op onze fietsstock. En dat maakt dat er vandaag bij fietsen veel meer vraag is dan aanbod. Waardoor dus meer mensen kiezen voor inline skates of steps.’

Frutoso geeft ons ook enkele cijfers: ‘In vergelijking met exact dezelfde week één jaar geleden is de verkoop van inline skates met 200% gestegen. Daarnaast zien we dat steps met 120% toenemen en skateboards met een 60%.’

‘Cruisers zijn het meest populair: het model tussen een skateboard en een longboard.’

‘In het skateboard aanbod is de Yamba cruiser het meest populair. Dat is een model tussen een skateboard en een longboard. Ze zijn ideaal om kleine obstakels te passeren en ze hebben grotere wielen dan een gewoon skateboard. Maar ook het deck is groter, wat het iets makkelijke maakt om te skaten. Verder zien we een toename van zowel klassieke als elektrische steps, maar die laatste is dat al twee jaar.’

Omdat we de cijfers graag dubbelchecken – en omdat de zon schijnt – trokken wij vandaag naar de Antwerpse Scheldekaaien: daar waar de nieuwe fietsweg er zo smooth bijligt dat elke skater het geweten heeft. De volle anderhalve minuut duurde het, en daar kwam al de eerste ‘man met step’.

e-step

Bo komt aangereden met de populairste deelstep van ‘t Stad: een Bird. Op de vraag of hij al lang stept, antwoordt hij: ‘Neen hoor, dit doe ik al jaren.’ We zijn alvast gewaarschuwd: niet iedereen stept of skate pas sinds de lockdown.

Voor wie veel in de stad moet zijn is een elektrische step best handig. Daarom schaffen velen ook hun eigen exemplaar aan. Wij helpen je bij het kiezen van de beste elektrische step.

skates

Michael kan in deze lijst misschien wel de meest typische corona-skater zijn. Hij heeft vroeger geskate en sinds de lockdown de draad terug opgenomen. Opvallend: zijn skates heeft Michael van de buurvrouw gekregen, die toevallig nog een paar in zijn maat had.

skateboard

Wie al eens passeert op de vernieuwde Scheldekaaien moet deze Braziliaan al gespot hebben. Diego is nog maar 7 maanden in het land en net zo lang skateboardt hij al. “Ik heb dit skateboard nog maar een half jaar, maar surf al een tijdje en dat is ongeveer dezelfde beweging.” Dat konden wij al wel afleiden, hoor. Wat een souplesse.

skates

Ook Paola heeft het skaten herontdekt. Voor de lockdown ging ze wel eens lopen, maar skaten vindt ze veel leuker. “Het mooie weer helpt natuurlijk en langs de Antwerpse Kaaien ligt de weg er perfect bij.”

Stretch bike

Aanvankelijk wilden we geen fietsers in de artikel, maar Glen reed voorbij met een wel heel bijzonder exemplaar. Naar eigen zeggen fietst hij met een Stretch bike ‘Lucky Seven’. Deze fietsen worden gemaakt in Amerika en kosten zo’n 600 euro. Ideaal om mee te cruisen.

step

Sofie en Tibo hebben hun step al een paar jaar, maar in deze periode rijden ze er vaker mee rond. Sofie twijfelt wel al een tijdje over een skateboard. Doen, denken wij.

Op zoek naar een autoverzekering die je mobiliteit verzekert? Bij ons ben je altijd verzekerd, hoe je ook onderweg bent. Of je nu de fiets, de bus, de step of de segway neemt.

Ontdek nu hoe het werkt

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie