Terug naar school: terug naar structuur en… gevulde straten


Of je nu ouder bent of niet, de eerste schooldag is synoniem voor de terugkeer naar routine… en het verkeer op de weg. Dit is wat je maandag kan verwachten: 

1. Parkeerplaats, waar ben je?

Je kinderen gaan terug naar school en jij hebt de zware taak om ze te vervoeren. Want, je bent niet de enige ouder bent met dit idee. Als gevolg daarvan duur het soms lang om een parkeerplek te vinden. Een tip voor wie écht niet zonder auto kan: parkeer wat verder van het schoolterrein. Wandelen is immers goed voor je gezondheid.

Je kan er ook voor kiezen om niet tijdens de spits te komen, maar bijvoorbeeld iets vroeger. Een klein nadeel: je moet de kinderen langer bezig houden voor de bel gaat. Respecteer in alle gevallen de beperkte parkeerplaatsen.

2. O-ve-ral kinderen

In de omgeving van scholen, kinderdagverblijven of kinderopvang? Of op de stoep, het zebrapad en de fietspaden? Ze zijn er overal en ze zijn met veel. En zelfs al weten ze dat ze goed moeten kijken vooraleer ze oversteken… Bij het naderen van de school of op de weg ernaartoe is het oppassen geblazen.

Vergeet niet dat de wetgeving vlak voor de vakantie is aangepast, we frissen de laatste nieuwe verkeersregels voor je op. 

3. Nieuw schooljaar, nieuwe mobiliteit

Op de eerste schooldag is het niet ongewoon dat kinderen met hun nieuwe fiets naar school gaan. Sommigen hebben ‘m al onder controle, anderen iets minder.

Maar ook nieuwe – gevaarlijke – vervoermiddelen vullen het straatbeeld: denk aan (elektrische) scooters, skateboards, hoverboards, steps,… En dan zijn er nog de ouders, met hun e-bikes en uitgeruste bakfietsen, waarmee ze meerdere kinderen tegelijk vervoeren.

4. Minder ruimte op het openbaar vervoer

Veel, véél meer kinderen op trein, tram en bus. En al die leerkrachten moeten natuurlijk ook terug aan het werk… Het zal dus niet alleen drummen worden op de wegen, zeker ook op het perron. Naar deze centrumsteden is het openbaar vervoer het traagst, naar andere steden is het dan weer wel sneller.

5. Stress, stress en nog eens stress

Op tijd aankomen? Maks na school naar de voetbal rijden en Anna naar de tekenles? Urenlang in de file staan? Wat een stress!
Wanneer je ze maandag terug naar school brengt, kan je maar beter voorbereid zijn op het ergste. Eén ding is zeker: je gaat er zó trots bijstaan als je hem/haar door de schoolpoort ziet gaan!

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie