De últieme roadtrip door Normandië, in 13 scherpe plaatjesDeze zomervakantie wordt anders dan alle andere. Maar gelukkig staat Mobly voor je klaar met deze vierdaagse trip door Normandië mét de auto. Wat staat er op de planning? Een budgetvriendelijke roadtrip met een mix van cultuur, natuur & strand. We nemen je mee naar de mooiste plekken langs de Normandische kust, daar waar de Tweede Wereldoorlog zichtbaar is blijven hangen. Dit is Normandië in 13 scherpe plaatjes: 

Beelden ©Lina Deyaert

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig getijdeneiland, dat valt onder het UNESCO-werelderfgoed. Je kan op verschillende manieren op het eiland geraken: te voet (2km), met een bus of … te paard.

roadtrip

Wij bezochten de abdij bovenaan (prachtig uitzicht) en liepen even rond. Mont Saint-Michel is prachtig bij zonsondergang en bij laagtij kan je helemaal rond het eiland wandelen.

Omaha Beach

Je kan er niet naast kijken: op Omaha Beach staat een reusachtig monument dat dienst doet als gedenkteken voor de duizenden geallieerden die op Omaha Beach zijn geland op 6 juni 1944.

We maken een wandeling over het strand en stoppen even bij een terras. Hier drinken we een lokaal biertje. ‘D-DAY’, enkel te verkrijgen op de landingsstranden van Normandië.

En daar willen we natuurlijk meer over weten: in het Omaha Beach Memorial Museum geven ze een zo realistisch mogelijk beeld van hoe de landing er uitzag. Met voorwerpen, getuigenissen en ontzettend veel beeldmateriaal.

De eerste dag zit er bijna op, tijd om in de tent te gaan liggen… We logeren – via Homecamper – in de tuin van de sympathieke Joyceline & Pascal. We worden verwend met een zwembad, douche, toilet en enkele pony’s & ezels. Onze allereerste ervaring met Homecamper zit er boenk op.

Bayeux

Bayeux is een gezellige stad en heeft eigenlijk iets weg van Brugge: leuke winkeltjes met streekproducten (cider, kaas,..), mooie gebouwen en de fameuze crêpes bretonnes. Voor die laatste kunnen we alvast crêperie le Triskell aanraden.

De belangrijkste to-do is ongetwijfeld het tapijt van Bayeux. Dit kolossale tapijt uit 1068 is maar liefst 70 meter lang en 50 cm hoog en wordt in precieze omstandigheden bewaard: op de juiste temperatuur en met de correcte hoeveelheid licht. Om die reden is het dan ook verboden om foto’s te nemen.

Op het tapijt zelf zien we een stripverhaal over de slag bij Hastings. Gelukkig was er een audiogids met meer dan 15 talen om iets meer duiding te geven.

Verder heeft Bayeux een Notre Dame waar je tijdens de zomermaanden elke woensdag een prachtige lichtshow kan volgen.

Deauville

Een hele andere stad, Deauville, wordt wel eens het Oostende van Frankrijk genoemd. Ons doet het denken aan Knokke: chique winkels, propere haven, hippe bars, dure auto’s,… en voor een stoel met parasol betaal je 23 (!) euro.

We genoten met volle teugen van een apéro op het strand en een hamburger in Les Docks, maar voor ons mocht het toch iets minder ‘tralala’.

De tweede nacht is iets minder luxueus, maar wel even subliem. We zetten onze tent op in de tuin van Olivier, op 50 meter van het strand. De geluiden van de zee nemen we er graag bij.

Honfleur

Honfleur is een klein havenstadje dat een béétje lijdt onder het toerisme: veel Chinezen en Japanners die letterlijk o-ve-ral selfies nemen. Van Chinezen gesproken: la Petite Chine is een prachtig theehuis met meer dan 100 verschillende soorten thee, vers ambachtelijk gebak én een uitzicht over de haven van Honfleur. Verder is er een markt met streekproducten, altijd leuk.

Le Havre

Le Havre is op zijn beurt een erg moderne stad. We bezoeken het museum voor moderne kunst van André Malraux, en zien werken van Monet & Renoir.

In deze havenstad  staat water centraal. Enkele regionale kunstenaars brengen de stad in beeld met een interactieve tentoonstelling rond de kleur ‘blauw’. Naast het museum zien we een imposant werk van gekleurde containers.

Étretat

De krijtrotsen van Étretat – beter bekend als de olifantenslurf– kronen wij als grote winnaar bij zonsondergang. Parkeer je wagen in het centrum, neem een flesje wijn mee in je rugzak en geniet van het prachtige uitzicht na ongeveer 15 minuten klimmen.

Beneden is er geen echt ‘strand’, maar laat dat misschien een meerwaarde zijn: je voeten blijven zandvrij en het wandelen is minder zwaar. We eten ’s avonds in een traditioneel restaurant met – alweer – les crêpes. (Maar dat is niet erg.)

Giverny

Op de terugweg gaan we nog even landinwaarts om te stoppen in Giverny, de stad van de Franse kunstschilder Claude Monet.

Dé trekpleister is dan ook de Claude Monet Foundation, met zijn oorspronkelijke huis en tuin. Één van zijn meesterwerken ‘de Waterlelies’ werd hier onder andere gemaakt.

LEES MEER

10 verrassend leuke daguitstapjes in België
Bye bye Berlin : 3 aantrekkelijke steden vlak over de Duitse grens

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie