Wat zegt het ambitieuze regeerakkoord over mobiliteit?


Jan Jambon (N-VA) benadrukt in het Vlaamse regeerakkoord dat de lat omhoog moet in alle domeinen van de samenleving. Maar bij ons krijgt één domein toch net iets meer aandacht: wat zegt het regeerakkoord over mobiliteit?

80% minder uitstoot

Vlaanderen wil tegen 2050 de CO2-uitstoot verminderen met 80 procent. Om dat te halen moeten er veel meer duurzame verplaatsingen gebeuren. Dit statement staat dan ook onlosmakelijk verbonden met de doelstellingen van het openbaar vervoer.

Volgens het akkoord moet er bij De Lijn een gegarandeerde dienstverlening komen. Dat is de garantie dat er altijd dienstverlening is. Met ander woorden: De Lijn moet een minimum aantal bussen en trams laat rijden tijdens een staking. Verder komt er ook een proefproject waarbij De Lijn private concurrentie krijgt.

300 miljoen voor fietspaden

Het aantal fietsers in Vlaanderen groeit met de dag. Het nieuwe akkoord wil deze trend dan ook stimuleren door fietspaden aan te pakken. Zo wordt het budget verdubbeld en staat het op 300 miljoen per jaar.

Dat geld gaat naar nieuwe fietspaden, maar ook naar de opwaardering van bestaande paden: zo worden ze over heel Vlaanderen beter verlicht. Verder willen ze gevaarlijke kruispunten aanpakken en het systeem ‘vierkant groen’ uitrollen.

GAS-boetes in zone 30 en 50

Gemeenten mogen straks zelf GAS-boetes uitschrijven voor snelheidsovertredingen, en dat in zones 30 en 50. Op die manier halen ze zelf voordeel uit de investeringen in verkeersveiligheid. Het STOP-principe, waarbij de prioriteit eerst naar Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens gaat, blijft leidraad.

Om files tegen te gaan wil de nieuwe Vlaamse regering verder investeren in de Oosterweelverbinding (het project om de Antwerpse Ring te sluiten) en de verbreding van de Brusselse ring. Ook wordt er verder gewerkt aan de beïnvloeding van verkeerslichten, voor een betere doorstroming.

Nieuwe minister van Mobiliteit

Open VLD vaardigt Lydia Peeters af als minister voor de Vlaamse regering. Zij vervangt Ben Weyts (N-VA) als minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie