Je praktisch rijexamen: onze tips om te slagen


Het praktisch rijexamen gaat voor de meesten onder ons gepaard met redelijk wat stress. Niet alleen de lessen met je ouders of de rijschool zorgen voor zenuwen, maar vooral het moment zelf boezemt angst in. Toch is er niets om ongerust over te zijn bij je praktisch rijexamen, dankzij deze tips.

Allereerst dit: om je praktisch rijexamen af te leggen moet je minstens 18 jaar zijn en minstens drie maanden geoefend hebben met een geldig voorlopig rijbewijs. Vergeet je identiteitskaart en voorlopig rijbewijs niet mee te nemen. Tijdens het examen zal je eerst een gevaarherkenningstest moeten afleggen op de computer. Daarna ga je de openbare weg op, waarbij je twee manoeuvres moet uitvoeren die je loot uit zes mogelijke opties. De gevaarherkenningstest bestaat uit vijf filmpjes, met daarin een bepaalde verkeerssituatie. Jij moet vertellen wat je in die situatie zou doen. De begeleider waarmee je leerde rijden of de rijinstructeur van de rijschool mogen meerijden in de wagen, maar zij mogen op geen enkele manier ingrijpen of instructies geven.

Wat moet je kunnen op je praktisch rijexamen?

Naast de gevaarherkenningstest zijn er verschillende onderdelen waarop je beoordeeld wordt tijdens het praktisch rijexamen. Deze zaken komen bijvoorbeeld zeker aan bod:

 1. Spiegel, stoelen en gordels afstellen. Leer de wagen waarmee je je rijexamen gaat afleggen grondig kennen. Zorg dat je weet hoe je alle verschillende lampen aanzet, waar de ruitenwissers zitten en hoe je je zetel goed afstelt.
 2. In- en uitstappen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar je moet op de correcte manier in- en uit de wagen stappen, namelijk door steeds naar het aankomende verkeer te kijken.
 3. Starten, vertrekken, schakelen en remmen
 4. Vertrekken op een helling
 5. Parkeren. Je moet op vier verschillende manieren kunnen parkeren, namelijk evenwijdig rechts tussen twee voertuigen, evenwijdig links tussen twee voertuigen, vooruit in een vak en achteruit in een vak.
 6. Keren in een smalle straat
 7. In een rechte lijn achteruitrijden
 8. Controles. Je examinator zal je vragen om een aantal zaken aan te duiden of aan te geven, zoals de slijtage van de banden, de bandenspanning, de motorolie, de remvloeistof, koelvloeistof en het product voor de ruitenwissers.

Daarnaast kijkt de examinator ook naar je houding tijdens het rijden. Probeer daarom zelfverzekerd te zijn. Durf beslissingen te nemen in het verkeer en toon tijdens het praktisch rijexamen dat je een assertieve chauffeur bent. Aarzel bijvoorbeeld niet om je voorrang te nemen daar waar je voorrang hebt. Assertief is echter niet hetzelfde als agressief. Schat de situatie zo goed mogelijk in en hou het hoofd koel. Pas ook steeds je snelheid aan indien de situatie daarom vraagt.

Welke fouten mag je zeker niet maken op je praktisch rijexamen?

Iedereen maakt fouten tijdens zijn of haar praktisch rijexamen. Sommige fouten wegen echter zwaarder door dan andere. Er zijn een aantal overtredingen die onder zware fouten vallen en waarmee je meer risico loopt om niet te slagen voor je praktisch rijexamen. De kans is groot dat de examinator je dan meteen naar het examencentrum terugstuurt. Dit zijn een aantal van die zware fouten:

 • Door het rode licht rijden,
 • een doorlopende witte lijn overgaan,
 • een eenrichtingsstraat in de verkeerde richting nemen,
 • vergeten voorrang te geven,
 • een stopbord negeren.

Ook als de examinator op een bepaald moment moet ingrijpen is de kans heel groot dat je niet zal slagen. Je mag absoluut geen andere personen in gevaar brengen tijdens je examen. Dat betekent namelijk dat je nog niet zelfstandig en veilig kan rijden. Kijk daarom altijd goed in je spiegels, gebruik je richtingaanwijzers en rem zoveel mogelijk op de motor.

Om een goede voorbereiding te hebben voor je je praktisch rijexamen gaat afleggen, is het aan te raden om zo’n 10.000 tot 15.000 kilometer af te leggen. Doe dit in allerlei verkeerssituaties, van files tot regenweer. Ga dus zeker ook de snelweg op, zoek moeilijke kruispunten en smalle baantjes op en ga ook op verkenning in de buurt van het examencentrum. Herhaal elk manoeuvre minstens vijf keer na elkaar om er zeker van te zijn dat je geslaagde pogingen geen gelukstreffers waren.

Lees meer:

Je theoretisch rijexamen oefenen? Dit is wat je moet weten

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie