Wat gebeurt er met mijn oude auto?


In 2017 werden 15 miljoen nieuwe wagens verkocht in Europa en 2018 belooft een topjaar te worden voor de Belgische autoverkoop, zoals vaak wordt voorspeld na een goed autosalon. Maar elke wagen die ooit wordt gekocht, wordt ook afgedankt. Waar gaat zo’n oude auto precies naartoe?

Tweedehands verkopen

De meeste wagens worden natuurlijk verkocht als tweedehands auto op de secundaire markt. Overweeg jij om je oude auto te verkopen? Denk goed over de potentiële verkoopprijs te berekenen.

Export van oude auto’s

Ten tweede wordt een groot deel van de afgedankte auto’s geëxporteerd. Na een tijd worden de reparatiekosten van een wagen te hoog ten opzichte van de restwaarde van de wagen. Althans, in Europa. Daarom vertrekken elk jaar meer dan 250 000 tweedehands auto’s via de haven van Antwerpen naar Afrika.

Vernietiging

Ben je niet van plan om je wagen door te verkopen? Dan kan je hem inleveren bij een erkend centrum. Het centrum haalt de wagen volledig uit elkaar en kijkt welke onderdelen in aanmerking komen voor hergebruik of recyclage. De rest wordt vernietigd. Wie zijn oude voertuig inlevert, kan in België helaas geen recyclagepremie bekomen (tenzij bij autoverdelers zelf). Wel kunnen inwoners van de lage-emissiezone in Gent tot 30 september 2019 een slooppremie aanvragen. Lees onze blog om meer te weten te komen over lage-emissiezones.

Recyclage

Een groot deel van de oude auto’s wordt met andere woorden gerecycleerd. Vorig jaar werden in België 121 000 auto’s gerecycleerd, of 54 keer het Atomium. Dat zegt Catherine Lenaerts, directeur van Febelauto, het beheersorganisme voor afgedankte voertuigen in België.

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie