Je wagen opladen? Dat doe je straks niet meer zelf


“Als jij niet naar de laadpaal rijdt, rijdt de laadpaal naar jou!” Een simpele zin die het nieuwe project van Volkswagen beschrijft: robots die auto’s in een parkeergarage kunnen opladen.

Nee, het is geen robot uit de laatste Star Wars, maar een innovatief project van Volkswagen. Het klinkt allemaal nogal futuristisch. Met dit nieuwe systeem rijdt de auto niet naar de laadpaal, maar de laadpaal naar de auto. Het Duitse merk heeft een concept gepresenteerd van autonome oplaadrobots.

Autonome oplaadrobots

Het gaat om volledig zelfstandig functionerende oplaadrobots die zijn uitgerust met camera’s, laserscanners en ultrasone sensoren. Dankzij deze geavanceerde onderdelen kunnen de robots zonder menselijke tussenkomst een auto opladen. Ze verplaatsen zich dus volledig zelfstandig, zij het binnen een bepaalde afstand.

Een team van robots

Via een app kan de bestuurder van de elektrische auto het gewenste laadniveau aangeven en een eventuele betaling uitvoeren. De robot zorgt vervolgens voor de rest. Deze autonome oplaadrobots zijn uitgerust met camera’s, laserscanners en ultrasone sensoren en kunnen volledig veilig naar de op te laden auto rijden.

De oplaadrobot doet dienst als mobiele laadpaal en kan automatisch een accu aansluiten op de stekker van de auto. De accu’s hebben een opslagcapaciteit van 25 kWh en zorgen voor snellading met gelijkstroom tot 50 kW. Nadat de robot zijn lading heeft afgegeven, keert hij terug naar het basisstation om opnieuw te worden opgeladen. Als we uitgaan van een Tesla Model S die met een bijna lege accu van 100 kWh de parkeergarage in rijdt, zijn er 4 accu’s nodig om de auto volledig op te laden.

robot

©Volkswagen

Futuristische concept

Dit even originele als futuristische concept zou de oplossing kunnen zijn voor het probleem om elektrische auto’s op te laden in parkeergarages. In plaats van aan een laadpaal op te laden, zou de bestuurder gewoon naar een parkeergarage kunnen rijden die over dit soort autonome robots beschikt. Bovendien zijn de robots een veel eenvoudigere oplossing om in parkeergarages en op andere parkeerplaatsen een oplaadmogelijkheid te bieden.

“Deze benadering heeft een enorm economisch potentieel. De bouwwerkzaamheden en de kosten van de uitvoering van de laadinfrastructuur kunnen met de inzet van robots aanzienlijk worden gereduceerd”, zegt Mark Möller, hoofd Ontwikkeling bij de Volkswagen Groep.

In dit stadium heeft de Duitse fabrikant nog geen datum vastgesteld voor de introductie van het systeem.

En Tesla?

Ook Tesla had al een tamelijk futuristische oplossing bedacht met een robotarm die ervoor zorgt dat de lader automatisch aan de auto wordt gekoppeld. Hoewel het project sindsdien op de plank is blijven liggen, zouden daarmee in de toekomst wellicht volledig autonome Tesla’s kunnen worden geïntroduceerd. Een ander uit te diepen idee…

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie