29 maart 2018 4 min Nieuwe mobiliteit

Op zoek naar de veiligste gezinswagen

door Tessa Delbeke

De lente heeft officieel haar intrede gedaan en de Paasvakantie staat voor de deur. Het moment voor vele gezinnen om er op uit te trekken of een autovakantie te plannen. Als je op vakantie gaat met de auto is niet alleen een ruime koffer essentieel, ook de veiligheid van je auto is erg belangrijk. Waarop letten als je op zoek bent naar de veiligste gezinswagen?

Rijcomfort voor iedereen

Niet alleen jij als bestuurder moet comfortabel kunnen zitten, ook voor de passagiers is ergonomie belangrijk. Heb je nog kleine kinderen? Dan zijn isofix- of iSize-bevestigingspunten om een kinderzitje vast te maken een pluspunt. De Europese wetgeving is hier trouwens erg strikt in en uit testen is gebleken dat dit nog steeds veel veiliger is dan het gebruik van gordels alleen. Voldoende ruimte op de achterbank is zowel voor jong als oud geen overbodige luxe. Laat je bovendien niet misleiden door de buitenafmetingen van een auto. Kleinere gezinswagens kunnen door hun design en indeling verrassend ruim zijn binnenin.

Proefrit

Wanneer je een nieuwe gezinswagen wil aanschaffen, maak dan met z’n allen een proefritje. Je weet pas of de auto geschikt is voor het hele gezin als je hem samen gaat ‘passen’. Wil je de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld een fiets te vervoeren? Zorg dan dat die er ook effectief in past als er nog passagiers moeten meerijden. Met een volgeladen auto weet je bovendien of de motor voldoende power heeft om al dat gewicht voor te trekken.

Meer dan een verkooppraatje

Laat je bij de aankoop van een nieuwe auto niet enkel leiden door de charmes en het verkooppraatje van de verkoper. Die zal je zeker en vast wijzen op de troeven van de auto en je misschien ook (overbodige) opties aanraden. Ga op zoek naar onafhankelijke beoordelingen. Euro NCAP onderwerpt bijvoorbeeld alle wagens aan een crashtest en geeft ze een beoordeling.

De veiligste gezinswagen volgens Euro NCAP:
• Subaru Impreza
• Subaru XV
• Opel/Vauxhall Insignia
• Hyundai i30
• Kia Rio
• Kia Stonic

Veiligheidsopties

Toch nog wat budget over om aan opties te besteden? Overweeg dan om extra veiligheidsopties in je nieuwe veiligste gezinswagen te steken. Steeds meer modellen zijn uitgerust met parkeersensoren die hindernissen voor- en/of achteraan je auto detecteren. Er bestaan ook aandachtshulpsystemen die een signaal geven als je bijvoorbeeld van je rijlijn afwijkt. Besteed ook aandacht aan de andere weggebruikers door te kiezen voor voetgangers- en fietsersdetectie. Zo’n systeem doet je auto automatisch stoppen of afremmen wanneer plots iemand de straat wil oversteken. Wist je bovendien dat verschillende verzekeraars extra korting geven naargelang je kiest voor meer veiligheidsopties?

Klaar voor de aankoop? Probeer je vooral niet enkel te laten leiden door hippe designs en flitsende kleuren. Je doet namelijk een grote aankoop waar je wel enkele jaren mee verder moet. Ga daarom op zoek naar een goed evenwicht tussen enerzijds veiligheid en comfort en anderzijds het prijskaartje.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

12 april 2019

Gepeperde rekening voor wie Antwerpse 'stadsfietskes' te lang gebruikt

door Mira Hoeven

Vélo, de handige fiets van ’t Stad: je vindt zo overal, je dropt ze overal, ze worden niet gepikt en…

Verder lezen
19 maart 2019

3x sneller met de auto dan met het openbaar vervoer

door Mira Hoeven

Uit het grote filerapport – een onderzoek van De Tijd – blijkt dat de auto nog steeds het populairste…

Verder lezen
27 maart 2019

De digitale groene kaart: binnenkort ook bij ons?

door Timo Verheyden

We krijgen een groene kaart nog steeds op papier, en dat in een snel evoluerende ‘groene’ wereld. We zijn klaar…

Verder lezen