Onderweg met exitregels: dit is wat we onthouden


Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat er de komende weken te gebeuren staat. En daarom helpen wij je terug op weg, of beter: onderweg. Dit zijn de laatste nieuwe coronamaatregelen voor mobiliteit.

Bus, tram en metro

Op dit moment geldt er nog steeds een aangepast dienstregeling, met minder bussen en treinen dan normaal. Op het openbaar vervoer zelf gelden dezelfde regels als op straat: social distancing. Hou 1,5 m afstand, nies of hoest in je elleboog, blijf thuis als je ziek bent, stap achteraan op en koop je vervoerbewijs vooraf.

onderweg

Vanaf maandag 4 mei komt daar nog een extra regel bij. Zo zullen mondkapjes verplicht worden voor iedereen die het openbaar vervoer neemt. (> 12j) Vanaf dan rijden de bussen en trams ook terug volgens de normale dienstregeling zoals op een schooldag. Met uitzondering van de Antwerpse trams die pas volgens de normale dienstregeling rijden vanaf 15 mei.

Rijbewijs & rijexamen

Alle rij-opleidingen en rijexamens zijn opgeschort sinds het begin van de lockdown. Dat is nu nog steeds het geval. Vervalt je voorlopig rijbewijs in deze periode? Geen zorgen, vanaf de vervaldag van de noodmaatregelen krijg je 4 extra maanden om je rijbewijs te halen. Helaas kan je nog niet oefenen met een begeleider.

Autokeuring

Sinds 20 maart zijn er opnieuw keuringsactiviteiten opgestart. Het gaat wel om specifieke gevallen: prioritaire voertuigen (ambulance), tweedehands wagens, keuringen na ongeval,…

Voertuigen die een periodieke keuring ( wettelijk verplichte autokeuring) moesten ondergaan tussen 13 maart 2020 en 1 maand na de einddatum van de noodmaatregelen, krijgen extra tijd. Tot 4 maanden na de einddatum van de maatregelen kan je je wagen laten keuren.

Keuringsbewijzen worden niet verlengd: als je keuringsbewijs dus in deze periode vervalt, dan zal je bewijs na keuring tot 1 jaar na de oude vervaldag geldig blijven.

Aanvraag premie elektrische wagens

Normaal kan je tot 31 oktober 2020 een premie aanvragen voor de aankoop van een elektrische wagen in 2019. Maar omdat leveringen vertraging oplopen, kan je tot 1 maart 2021 nog een premie aanvragen.

Verder benadrukt de overheid het in stand houden van de regels: alle fases zijn onder voorbehoud van de evolutie van het ziektebeeld.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie