Een nummerplaat aanvragen voor je auto, hoe doe je dat?


Een nummerplaat aanvragen hoort vaak bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto. Hiervoor kan je terecht bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Maar hoe verloop de procedure voor het aanvragen van je nummerplaat precies? Wel, dat leggen we je hieronder stap per stap uit.

Allereerst even dit: een nieuwe nummerplaat aanvragen moet je alleen doen wanneer je voor de eerste keer een voertuig op je naam inschrijft. Daarnaast is dit echter ook nodig wanneer je je voertuig vervangt en tot nu toe achteraan met een niet-Europese nummerplaat rondreed (zonder ‘B’ van België en de Europese sterren aan de linkerzijde).

Stap 1: vul het roze formulier in

Een nieuwe nummerplaat aanvragen doe je samen met het inschrijven van je auto bij de DIV. Daarvoor vul je het roze formulier voor je registratie-aanvraag in. Deze krijg je bij aankoop van de wagen van je autodealer, particuliere verkoper, verzekeringsmaatschappij of autokeuring. Je kan ook een exemplaar aanvragen bij de DIV zelf.

Krijg je het formulier van een particuliere verkoper? Kijk dan altijd na of er een stempel van de technische keuring op staat.

Stap 2: dien het formulier in bij de DIV

Het eenvoudigste is om je roze formulier online in te dienen bij de DIV. Je kan dit echter ook laten afhandelen door je verzekeraar. Samen met de inschrijving van je voertuig regelt de DIV vervolgens automatisch jouw nieuwe Europese nummerplaat.

In sommige gevallen kan je je wagen echter niet online inschrijven. Bij een geïmporteerde auto of een oldtimer is dit bijvoorbeeld niet mogelijk. In dat geval moet je de aanvraag tot inschrijving opsturen naar DIV met de post of persoonlijk tot aan een kantoor gaan.

Stap 3: ontvang je nummerplaat met de post

Jouw nieuwe nummerplaat wordt nu zo snel mogelijk naar je opgestuurd, via bpost. In principe ontvang je ze de volgende werkdag al, als je aanvraag voor 18 uur gebeurde.

Heb je al een nummerplaat, maar is het geen Europees model? Dan ontvang je bij inschrijving van een voertuig van de DIV automatisch een nieuwe nummerplaat. Via de post krijg je een zelfklevend vignet en betaal je 30 euro voor de nieuwe nummerplaat. Vervolgens plak je het vignet op je oude nummerplaat achteraan en breng je ze binnen in je postkantoor. Het schrappen van een nummerplaat is gratis, maar wel belangrijk om geen dubbele verkeersbelasting te betalen.

Stap 4: zorg voor een duplicaat van je nummerplaat

Jouw officiële nummerplaat (die het officiële logo van de DIV heeft) is steeds degene die je achteraan de wagen monteert. Maar natuurlijk heb je ook vooraan een exemplaar nodig. Een duplicaat van je nummerplaat aanvragen kan je meteen via de DIV doen, door in het vak ‘X10’ van je inschrijvingsformulier ‘+voorplaat’ aan te duiden. Ben je dit vergeten? Dan kan je het duplicaat voor je nummerplaat ook gerust laten maken bij een plaatselijke doe-het-zelfzaak of garage.

Wat kost een nummerplaat aanvragen?

Een nummerplaat aanvragen kost je 30 euro. Hierin zit ook het inschrijvingsbewijs. Tijdelijke kentekenplaten van korte duur vallen niet onder deze prijs. Voor bepaalde zaken wordt het volgende aangerekend:

  • Duplicaat van je nummerplaat: 30 euro extra.
  • Spoedlevering op de dag van de aanvraag: 80 euro extra.
  • Wijziging van je gegevens bij een nieuwe nummerplaat: 45 euro extra.
  • Gepersonaliseerde nummerplaat: 1.000 euro.

Hoe traceer ik mijn nummerplaat?

Soms loopt de uitreiking van nieuwe nummerplaten wat vertraging op. Een handige tip: je kan de status van jouw nummerplaten op elk moment raadplegen. Hier controleer je je aanvraag-, registratie- en voertuigstatus. Surf daarvoor naar de website van de DIV en geef je formuliernummer, kentekenplaat of chassisnummer in. De levering zelf kan je ook nakijken via de website van bpost.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie