Nieuwe auto? Dit moet je regelen voor je de baan op mag


Je hebt een nieuwe wagen gekocht? Proficiat, je kan vast niet wachten om hem in te rijden. Toch heb je best nog even geduld, er staan namelijk enkele paperassen voor je klaar. Dit moet je regelen voor je de baan op mag:

nieuwe auto

Een gelijkvormigheidsattest of witte kaart

Dit attest geeft aan dat het voertuig aan de nodige technische specificaties voldoet. Er staan verschillende eigenschappen op zoals merk, type, categorie, naam en adres van de fabrikant en de CO2-waarde. Het is eigenlijk de identiteitskaart voor jouw wagen.

Een verzekeringskaart of groene kaart

Een groene kaart bewijst dat je verzekerd bent. Je krijgt deze kaart van je verzekeraar. Het toont de naam van de verzekeringnemer, het merk en het type van het verzekerde voertuig, de gegevens van de verzekeraar, de periode en de landen waarin je verzekerd bent.

nieuwe auto

Het inschrijvingsbewijs of roze kaart

Als je een nieuwe auto koopt, krijg je van de verkoper een attest waarmee je je wagen kan inschrijven. Dit is het zogenaamde aanvraagformulier voor inschrijving (AVI). Met dit attest ga je langs bij je verzekeraar, hij kan je voertuig online inschrijven bij de Directie Inschrijving Voertuigen (DIV). Daarna ontvang je via de post je inschrijvingsbewijs, ook wel de roze kaart genoemd.

Je nummerplaat

→ Je hebt nog geen nummerplaat
Wanneer je je wagen hebt ingeschreven, krijg je via de post automatisch een Europese nummerplaat opgestuurd. Deze kost 30 euro en betaal je aan de postbode of het postkantoor. Samen met je nummerplaat ontvang je ook inschrijvingsbewijs en een betalingsbewijs.

→ Je nummerplaat is verouderd
De oude Belgische nummerplaten worden vervangen door nieuwe. Wanneer je je wagen inschrijft, krijg je via de post een nieuwe nummerplaat opgestuurd. Deze kost 30 euro en betaal je aan de postbode of het postkantoor. Je krijgt ook een sticker kenteken opgestuurd, deze kleef je op je oude nummerplaat en bezorg je terug aan de DIV.

→ Je hebt al een nummerplaat
Wanneer je je wagen inschrijft, zeg je dat je al een Europese nummerplaat hebt. De DIV stuurt je dan enkel een inschrijvingsbewijs op per post.

→ Duplicaat aanvragen
Wanneer je je nummerplaat aanvraagt, kan je onmiddellijk een duplicaat bestellen. Je kan ook een duplicaat laten maken bij de slotenmaker of schoenmaker. De originele nummerplaat hang je achteraan je wagen, het duplicaat vooraan.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie