19 maart 2019 3 min Nieuwe mobiliteit

3x sneller met de auto dan met het openbaar vervoer

door Mira Hoeven

Uit het grote filerapport – een onderzoek van De Tijd – blijkt dat de auto nog steeds het populairste vervoermiddel is. De voornaamste reden? Je bent nog steeds sneller op je bestemming met de auto dan met het openbaar vervoer. Drie centrumsteden spannen de kroon: naar Genk, Gent of Turnhout rijden duurt soms drie keer langer. 

Op de meeste trajecten zijn we met de trein, bus of metro bijna dubbel zo lang onderweg. Het gevolg? 7 op 10 pendelaars doet het traject liever met de auto.

Pendel je naar Gent? Dan ben je soms drie keer langer onderweg met het openbaar vervoer. Ook Turnhout en Genk zijn een stuk minder snel bereikbaar met trein en bus.

openbaar vervoer

Deze kaart toont de verbindingen tussen de stadhuizen per gemeente en de centrumstad. (c) De Tijd

Het openbaar vervoer naar Genk vanuit de Limburgse uithoeken vraagt tijd. Door een gebrek aan treinstations en goede verbinden zijn 14 steden de dupe. Vanuit deze plekken ben je tot 2,75 keer langer onderweg naar Genk met het openbaar vervoer: Hamont-Achel, Kinrooi, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, As, Zutendaal, Lanaken, Riemst, Borgloon, Wellen, Kortessem, Oudsbergen, Hasselt en Houthalen-Helchteren.

openbaar vervoer

Gent is koploper wat betreft verkeer in de binnenstad. Maar aan de bereikbaarheid vanuit andere steden en gemeenten is er nog werk. Bovenstaande kaart toont de zwakke(re) verbindingen met het openbaar vervoer over de hele Oost-Vlaamse provincie.

openbaar vervoer

Ook Turnhout is minder snel bereikbaar vanuit omliggende steden en gemeenten. In de gemeentes Wuustwezel, Schilde, Ranst, Wijnegem en Wommelgem pak je maar beter de wagen om naar Turnhout te rijden.

Brussel sneller bereikbaar met openbaar vervoer

openbaar vervoer

Opvallend: in Brussel geraak je soms wél sneller met het openbaar vervoer. Geen grote verrassing voor wie onlangs nog op de ring reed. Vanuit enkele regio’s in aangrenzende provincies ben je een stuk rapper in de hoofdstad met het openbaar vervoer, het gaat om Dendermonde, Herne, Roosdaal en Linkebeek (Vlaams-Brabant).

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

26 oktober 2017

CNG-auto, een goed alternatief voor wie groen wil rijden

door Alex Pauwels

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke auto? Dan is een CNG-auto het overwegen waard. Het is een goed alternatief…

Verder lezen
25 maart 2019

Kilometerheffing: meting straks via mobiele telefoon

door Mira Hoeven

Een kilometerheffing was nog nooit zo dichtbij en de discussie laait op: is dit de manier om het autogebruik in…

Verder lezen
8 maart 2018

Carpool en andere manieren om brandstofkosten te besparen

door Tessa Delbeke

Of je nu kiest voor diesel of benzine, autorijden is duur. Toch kan je dankzij volgende tips ervoor zorgen dat…

Verder lezen