‘Moordstrookje’ is het Woord van het Jaar


Zoals elk jaar mogen Vlamingen populaire woorden of woorden die dit jaar zijn ontstaan tot Woord van het Jaar kronen. Opvallend: in de shortlist van de 18 genomineerden vallen maar liefst vier woorden onder het thema mobiliteit. Van Dale Uitgevers maakte ‘moordstrookje’ bekend als winnaar.

Moordstrookjes zijn gevaarlijke fietspaden die vlak langs de weg liggen. De paden zijn zeer smal en liggen op gelijke hoogte met de autoweg, waardoor fietsers niet veilig rijden. Zeven op de tien fietsstroken zijn minder dan anderhalve meter breed, en dus veel te smal. Bijna nergens is er voldoende afstand tussen de fietsers en het voorbijrazende verkeer. Eigenlijk zou er een tussenstrookje moeten zijn van minstens 25 centimeter.

Omstreden woord

Het woord ‘moord’ betekent nog altijd iemand opzettelijk om het leven brengen. De opvatting dat automobilisten bewust fietsers zouden aanrijden, ligt dan ook gevoelig.
Anderzijds dekt het woord wel de lading van de problematiek: nog te veel fietspaden liggen er bijzonder gevaarlijk bij. In Vlaanderen spreekt men ook wel eens over de zogenaamde zelfmoordstrook.

Ook genomineerd: ‘brokkelbrug’, ‘deelstep’ en ‘vliegschaamte’

Het woord Brokkelbrug maakte ook kans op het Woord van het Jaar. Naar aanleiding van de ramp met de ingestorte brug in Genua trekken sommigen de veiligheid van Vlaamse brokkelbruggen in twijfel. Dat zijn bruggen die betonrot, roest of andere schade vertonen. Een kleine dertig brokkelbruggen worden door de overheid nauwlettend in de gaten gehouden, zoals deze brug over de E40:

brokkelbrug

© Wannes Nimmegeers

Ook het woord deelstep kwam in 2018 naar Vlaamse bodem. Deelplatformen Troty, Bird en Lime lanceerden de deelstep in heel het land. Tenslotte is ook het woord vliegschaamte een ding geworden. Met de toenemende aandacht voor het milieu is er een soort schaamte ontstaan rond het nemen van het vliegtuig.

De vraag is nu of ‘moordstrookje’ ook ingeburgerd geraakt. In het verleden was dat het geval bij volgende woorden: frietchinees (2012), selfie (2013) en flitsmarathon (2014).

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie