27 maart 2019 4 min Nieuwe mobiliteit

Moet je een e-step of elektrische fiets verzekeren?

door Timo Verheyden

De elektrische fiets en de e-step is booming business. Zowel in landelijke omgeving als in steden zie je steeds meer nieuwe vervoermiddelen. Maar wat als je er een ongeluk mee hebt?

Onlangs nog kwam een jongeman om het leven met een speed pedelec. Deze e-bikes gaan tot 45 km/u en kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn. Hetzelfde geldt voor een hoverboard: recent onderzoek wijst uit dat één op 10 gebruikers er al een ongeval mee had.

Rijden met al deze nieuwe zaken is dus niet alleen een kwestie van voorzichtig zijn, een helm opzetten of een fluohesje dragen. Het is net zo belangrijk om in orde te zijn met de verzekering ervan, voor als het fout loopt. De hamvraag is dan welke polis bij welk elektrisch voorwerp past.

Heb je voldoende aan een familiale verzekering? Of moet je een aparte Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? En wat met eventuele opties, zoals de bestuurdersverzekering voor een auto?

Een aparte verzekering is niet altijd nodig

Effe concreet nu: er zijn in feite twee zaken die bepalen op welke verzekering je kan terugvallen, wanneer je schade bij anderen aanricht:

  • Rijdt de elektrische fiets, de e-step,… vanzelf? Ook zonder dat je zelf moet trappen of bewegen? In dat geval moet je sowieso een aparte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid nemen. Voor een zogenaamde trapondersteuning is dat niet nodig.
  • De maximale snelheid is een ander belangrijk punt. Met name voor hoverboards en e-steps. Kan je nooit sneller dan 25 km/u rijden? Dan is een familiale verzekering voldoende om op terug te vallen. Check wel even of jouw polis elektrische voertuigen dekt.
    elektrische fiets

Er is wel één belangrijk probleem met deze verzekeringen

Ze zorgen namelijk alleen voor de materiële en lichamelijke schade die jij bij anderen aanricht. Maar je kan er nooit op terugvallen voor je eigen verwondingen, als je in fout bent. Vergelijk het met de BA-verzekering van je auto: daar neem je ook een extra bestuurdersverzekering om niet zelf de facturen te moeten betalen, wanneer je in het ziekenhuis belandt.

En geef nu toe, het is sneller gebeurd dan je denkt. Zeker omdat de snelheid bij pakweg je elektrische fiets vaak hoger ligt, dan wanneer je helemaal zelf moet trappen. Een stomme val bij het verkeerd inschatten van een bocht is genoeg om een pak kosten en bijhorende miserie te hebben.

Een aparte polis afsluiten, dan maar? Het is een oplossing. Maar er bestaat tegenwoordig ook een betaal-per-km autoverzekering, die in feite een complete mobiliteitsverzekering is. Je bent zo ook gedekt voor eigen lichamelijke schade met de elektrische fiets of e-step. En dat voor elk vervoermiddel: zelfs de bus of de trein.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

20 april 2018

Staat er een maximumleeftijd op autorijden?

door Tessa Delbeke

Je rijbewijs halen mag in België vanaf 18 jaar en meer dan de helft van de Belgen haalt zijn rijbewijs…

Verder lezen
1 maart 2019

Steeds meer trajectcontroles vervangen flitspalen

door Mira Hoeven

Steeds meer flitspalen verdwijnen uit het straatbeeld: er worden geen nieuwe flitspalen meer geplaatst en kapotte modellen worden vervangen door…

Verder lezen
13 oktober 2017

Tweedehands auto kopen? Neem een expert mee

door Alex Pauwels

Lees het verhaal van Bert. Bert was op zoek naar een tweedehands auto. Tussen alle zoekertjes vond hij de ideale…

Verder lezen