Het mobiliteitsbudget: alles wat je erover moet weten


Het mobiliteitsbudget is een goed alternatief voor het recht op een bedrijfswagen. Zeker in tijden van overvolle snelwegen en beroerde luchtkwaliteit. Maar wat houdt zo’n mobiliteitsbudget nu eigenlijk precies in? Hieronder leggen we de belangrijkste zaken uit die je over dit relatief nieuwe concept moet weten.

Wat is het mobiliteitsbudget?

Het mobiliteitsbudget is een maandelijks of jaarlijks bedrag dat werknemers bij het woon-werkverkeer vrij kunnen gebruiken voor verschillende vervoermiddelen. Concreet hebben ze daarbij de keuze uit volgende zaken:

  • Een milieuvriendelijke bedrijfswagen als eerste pijler,
  • duurzame vervoermiddelen zoals het kopen, huren of leasen van een eigen elektrische fiets of scooter, een abonnement voor het openbaar vervoer of het gebruik van deelsteps,
  • de uitbetaling van de rest van het mobiliteitsbudget op de bankrekening, op het einde van het kalenderjaar.

Het mobiliteitsbudget aanvragen kan door alle werknemers die over een bedrijfswagen beschikken (of hiervoor in aanmerking komen). Belangrijke voorwaarde is wel dat de werkgever het systeem ook effectief in het bedrijf lanceert.

Velen verwarren het mobiliteitsbudget met de mobiliteitsvergoeding. Deze laatste is echter een ouder fiscaal systeem dat anders in elkaar zit. Bij dit principe (dat officieel ‘Cash for Car’ heet) wordt het recht op een bedrijfswagen namelijk volledig vervangen door een nettovergoeding op je bankrekening. Het mobiliteitsbudget (dat in maart 2019 werd ingevoerd) zorgt echter voor een pak meer flexibiliteit. Je kan je woon-werkverkeer vrij invullen én zelf beginnen met vervoermiddelen te combineren. Daarnaast spreekt het voor zich dat er ecologische doeleinden zijn. Door alternatief vervoer aan te bieden hoopt men namelijk dat de wagen minder gebruikt zal worden. In vergelijking met de mobiliteitsvergoeding blijf je echter toch nog altijd de mogelijk hebben om al dan niet met een bedrijfswagen rond te rijden.

Hoe wordt het mobiliteitsbudget berekend?

Het bedrag van het mobiliteitsbudget hangt nauw samen met de zogenaamde Total Cost of Ownership (TCO) van de bedrijfswagen in het oude systeem. Hier spelen echter heel wat meer zaken mee dan enkel en alleen de financieringskost van de auto in kwestie. Er moet ook gekeken worden naar aspecten zoals de brandstofkosten, de verzekeringspremie, de niet-aftrekbare btw en zelfs de CO2-solidartiteitsbijdrage.

Een voorbeeld:

mobiliteitsbudget

Emma woont in Nijlen en werkt voor een marketingbureau in Brussel. Ze heeft momenteel een diesel-bedrijfswagen met een totale kostprijs van 9.750 euro per jaar. Van haar werkgever krijgt ze de mogelijkheid om dit om te zetten naar een vrij te besteden mobiliteitsbudget. Ze beslist om mee te doen en het bedrag als volgt te besteden:

  • Om te beginnen zal Emma een meer milieuvriendelijke elektrische wagen leasen, ter waarde van 6.250 euro per jaar. Hiermee pendelt ze vanaf nu dagelijks tussen haar woning en het dichtstbijzijnde station.
  • Daarnaast kiest Emma voor abonnementen voor duurzame vervoermiddelen, zodat ze het volledige woon-werkverkeer niet meer alleen met de wagen aflegt. Allereerst neemt ze een treinabonnement tussen Lier en Brussel-Centraal. Daarnaast schaft ze met het mobiliteitsbudget een busabonnement aan, om het laatste stuk richting werkplek te overbruggen. Bij mooi weer neemt ze hiervoor een stadsfiets. Dit alles kost haar 3.750 euro per jaar.
  • De rest van het mobiliteitsbudget (750 euro per jaar) laat Emma uitbetalen op haar bankrekening. Dit kan ze vervolgens gebruiken om een citytrip met haar partner mee te sponsoren.

Wie betaalt het mobiliteitsbudget?

Logischerwijze zorgt je werkgever ervoor dat het mobiliteitsbudget toegekend wordt. Financieel verandert er voor het bedrijf vrij weinig. De beslissing om het mobiliteitsbudget in te voeren gaat echter wel altijd gepaard met het nodige administratieve werk. De werkgever moet bijvoorbeeld meer vervoermiddelen als oplossingen voorzien om het systeem mogelijk te maken, zodat werknemers ook effectief hun oude bedrijfswagen inruilen voor een meer ecologisch exemplaar. Verder moet het bedrijf bij de invoering van een mobiliteitsbudget ook heel wat zaken in orde brengen op het gebied van reglementering, sociale zekerheid, arbeidsrecht en fiscaliteit.

Lees ook: Zo kan je eten bestellen met je mobiliteitsbudget

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie