Mijn auto is … jaar oud, welke verzekering neem ik?


De leeftijd van je wagen speelt een belangrijke rol in de keuze van een verzekering: een wagen verliest namelijk zijn waarde doorheen de jaren. Een oude wagen wil je niet oververzekeren, maar een gloednieuwe wagen moet voldoende gedekt zijn. We leggen enkele autoverzekeringen op een rij, in functie van de leeftijd van de wagen.

autoverzekering

Mijn wagen is 15 jaar oud → Burgerlijke aansprakelijkheid

De burgerlijke aansprakelijkheid is dé basisverzekering en is wettelijk verplicht. Zonder deze verzekering, mag je simpelweg niet op de baan. Als je wagen al een jaartje ouder is, is het sowieso voordelig om een BA te nemen: je auto is namelijk te weinig waard om hem uitgebreid te verzekeren.

Heb je een ongeval waarbij je schade veroorzaakt aan de auto van iemand anders? Dan dekt de BA dit. Daarnaast dekt de BA ook lichamelijke schade, op eender welk vervoermiddel. Je kan reeds een BA-verzekering nemen vanaf €12/maand.

Mijn wagen is tussen de 6 en 15 jaar oud → Kleine omnium

Je wagen is te jong om een BA te nemen en te oud voor een grote omnium: een kleine omnium is de gulden middenweg. Hiermee ben je extra verzekerd: deze dekt namelijk ook de schade aan je eigen wagen, indien je er zelf niets aan kon doen. Let op: een kleine omnium moet je afsluiten voordat je wagen 10 jaar oud is.

een steentje veroorzaakt een barst in je ruit, je hebt schade door een hagelstorm of je rijdt per ongeluk een overstekend dier aan. Verder ben je met een kleine omnium verzekerd voor brand, glasbreuk en diefstal. Je kan reeds een kleine omnium nemen vanaf €27/maand.

Mijn wagen is minder dan 6 jaar oud → Grote omnium

Een gloednieuwe wagen wil je natuurlijk zo goed mogelijk verzekeren, idealiter ga je dan voor een grote omnium. Het grote verschil met een kleine omnium: hij dekt de schade aan je eigen wagen, óók als je zelf in fout bent. Wie tegen een paaltje rijdt of na het slippen tegen iets botst, wordt vergoed. Je kan reeds een grote omnium nemen vanaf €37/maand.

In de premie van een grote omnium zit ook vaak een vrijstelling of franchise. Dit betekent dat je bij herstellingskosten (na een ongeval) een deel zelf betaalt. Wie kiest voor een lage franchise, betaalt een hogere je premie.

Belangrijk: is je wagen ouder dan 3 jaar? Dan is het niet meer mogelijk om een grote omnium af te sluiten. Had je eerder al een grote omnium afgesloten? Geen probleem, deze kan blijven doorlopen. Voor een kleine omnium geldt een periode van 8 jaar.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie