Met het vliegtuig naar het buitenland: dit kan je verwachten (in Bulgarije)


Deze zomer trekken de meesten erop uit in eigen land. Toch ging ik – Femke van Mobly – op vakantie met het vliegtuig. Let’s go to Bulgarije.

Luchthaven Maastricht

Maastricht heeft een kleine maar vernieuwde luchthaven. Voordat we de luchthaven betreden, worden onze paspoorten en reispapieren gevraagd. Hierdoor vormt er buiten een wachtrij waar iedereen met mondmasker anderhalve meter afstand houdt. Eenmaal binnen moeten we enkel nog de bagage inchecken. Ook hier houdt iedereen zijn mondmasker op en zijn de afstandsregels van kracht.

Het kleine restaurant is open en aan de toiletten staat alcoholgel. Bij de gate zijn de stoelen afwisselend afgeplakt met tape. Opmerkelijk: op deze dag vertrekt maar één vlucht, richting Burgas, Bulgarije. Druk is het dus niet, maar net goed voor het kleine vliegveld.

vliegveld Maastricht

Vliegen

Het boarden verloopt zoals anders. Het enige verschil is dat je een mondmasker draagt en anderhalve meter afstand houdt van de andere reizigers. We worden begeleid naar ons vliegtuig over het asfalt, in de buitenlucht. Wanneer we het vliegtuig binnenstappen, moeten we onze handen ontsmetten. We reizen met het gezin, wat maakt dat we bij elkaar kunnen zitten. Tijdens de hele vlucht houden we ons mondmasker verplicht op.

Wij vliegen zo’n twee en half uur, maar als je langer vliegt, dan moet je je masker om de drie uur vervangen. Eén belangrijk ding ontbreekt: stewardessen die rondlopen met drank en eten. Maar ook de bagagerekken worden niet gebruikt, enkel en alleen wanneer het echt noodzakelijk is, voor een rolstoel bijvoorbeeld. De bagage wordt dus zo veel mogelijk in het ruim vervoerd. Bij aankomst dien je je afval mee te nemen en bij het uitstappen in grote vuilniszakken te dumpen.

Luchthaven Burgas

We komen in de late avond aan op de luchthaven van Burgas. Op voorhand moeten we papieren tekenen – toegestuurd door Corendon – waarbij we verklaren dat we zelf instaan voor eventuele ziektekosten. Deze papieren moeten we afgeven bij de douane. Ook bij het hotel moeten we een exemplaar afgeven.

Daarnaast zijn ook hier de stoelen van het bagagedepot afgeplakt met tape. In deze luchthaven zijn er wel verschillende restaurants en bars open. Wel zijn er maar een beperkt aantal tafels beschikbaar.

Hotelverblijf

Van de luchthaven worden we met een bus naar ons hotel gebracht. Tijdens onze busrit moeten we opnieuw mondmaskers dragen. We verblijven in het Hotel Aqua Paradise Resort, Nesebar. Er wordt ons verteld dat er minder dan 50% toeristen zijn ten opzichte van vorig jaar. En dat is in het hotel te merken, want druk is het hier niet.

De zwembaden hebben we voor onszelf en een strandstoel reserveren is al helemaal niet nodig. In het hotel vind je in elke publieke ruimte alcoholgel om je handen te ontsmetten. En aan de bar zijn er lintjes gespannen om ervoor te zorgen dat je elkaar niet kruist. Daarnaast staan er ook altijd stickers op de grond zodat je anderhalve meter afstand bewaart. Deze stickers vind je ook aan het buffet en de receptie.

zwembad in hotel

Het hoofdrestaurant van het hotel hanteert een buffet. In het pre-coronatijdperk kon je dus zelf je eten opscheppen, maar dat is nu verandert: ons eten wordt opgeschept. Aan elk buffet moeten we in één richting aanschuiven en ook hier weer anderhalve meter afstand houden. Het restaurant heeft tevens een ingang aan de ene kant en een uitgang aan de andere kant om te voorkomen dat mensen elkaar kruisen.

afstandsmaatregel in hotel

In het resort zelf moeten we geen mondmasker dragen, maar de afstandsregels blijven wel gelden. Het personeel beschermt zich wel met een masker en een glazen wand bij de bar en receptie. Opvallend: wanneer je het hotel verlaat en weer terugkeert, wordt je temperatuur gemeten.

temperatuur meten

Uitstapjes en vervoer

Wanneer je een daguitstap maakt, dan moet je wel een mondmasker meenemen. Want als je een taxi of het openbaar vervoer neemt, is het verplicht om er één op te zetten. En ook als je een winkel binnenstapt, vragen ze vaak om een mondmasker te dragen. Dit is allemaal gelijkaardig aan de huidige situatie in België.

En toch zie je dat veel winkeliers er zelf geen dragen, of gewoon niet op de correcte manier: zonder bedekking van de neus dus.

mondmaskers in Taxi

Meer inspiratie nodig?

Vertrek jij naar het buitenland?

En reis je met de wagen? In een ander land sta je liever niet langs de snelweg. Wees altijd voorbereid met pechverhelping Europa van Mobly: betaal € 2,50/dag – enkel tijdens je reis.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie