Luxemburg eerste land met gratis openbaar vervoer


Vanaf volgende zomer wordt alle openbaar vervoer in Luxemburg voor iedereen gratis. En dat terwijl het al niet duur was: voor twee euro kan je momenteel twee uur reizen. In vergelijking met ons land is dat goedkoop: hier betaal je 3 euro om amper één uur onbeperkt bussen en trams te nemen.

Luxemburg – dat als land steeds aantrekkelijker wordt – wil het autoverkeer drukken en is meteen het eerste land ter wereld dat zijn openbaar vervoer volledig gratis maakt. Ook de stad Luxemburg kampt al een tijdje met een overdosis woon-werkverkeer: files die voornamelijk door mensen uit grenslanden Duitsland en Frankrijk worden veroorzaakt.

Voor kinderen en jongeren tot 20 jaar was het openbaar vervoer al gratis, maar nu komt die regel er dus voor alle leeftijden. Vanaf de zomer 2019 zou je geen boete meer krijgen voor het niet tonen van je vervoersbewijs in trein, tram of bus.

openbaar vervoer

De vraag is natuurlijk of dit zijn effect gaat hebben. Het openbaar vervoer in Luxemburg was al goedkoop, maar dit kon niet voldoende mensen overtuigen om ‘over te stappen’ naar trein, bus of tram. Het blijft wel een vooruitstrevende keuze, geen enkel land deed het Luxemburg voor.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie