6 december 2018 2 min Wetgeving & regels

6 december 2018 2 min Wetgeving & regels

Luxemburg eerste land met vollédig gratis openbaar vervoer

door Mira Hoeven

Vanaf volgende zomer wordt alle openbaar vervoer in Luxemburg voor iedereen gratis. En dat terwijl het al niet duur was: voor twee euro kan je momenteel twee uur reizen. In vergelijking met ons land is dat goedkoop: hier betaal je 3 euro om amper één uur onbeperkt bussen en trams te nemen.

Luxemburg – dat als land steeds aantrekkelijker wordt – wil het autoverkeer drukken en is meteen het eerste land ter wereld dat zijn openbaar vervoer volledig gratis maakt. Ook de stad Luxemburg kampt al een tijdje met een overdosis woon-werkverkeer: files die voornamelijk door mensen uit grenslanden Duitsland en Frankrijk worden veroorzaakt.

Voor kinderen en jongeren tot 20 jaar was het openbaar vervoer al gratis, maar nu komt die regel er dus voor alle leeftijden. Vanaf de zomer 2019 zou je geen boete meer krijgen voor het niet tonen van je vervoersbewijs in trein, tram of bus.

openbaar vervoer

De vraag is natuurlijk of dit zijn effect gaat hebben. Het openbaar vervoer in Luxemburg was al goedkoop, maar dit kon niet voldoende mensen overtuigen om ‘over te stappen’ naar trein, bus of tram. Het blijft wel een vooruitstrevende keuze, geen enkel land deed het Luxemburg voor.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

6 november 2018

Verkeersboetes die je niet wil krijgen: een overzicht

door Mira Hoeven

Verkeersboetes, we zien ze niet graag komen… En al zeker niet voor bepaalde overtredingen. Zo krijg je voor…

Verder lezen
18 januari 2018
5 min Slim mobiel

De gevarendriehoek en 7 andere musts voor je veiligheid

door Tessa Delbeke

De baan op in alle veiligheid? Dan denk je waarschijnlijk meteen aan de gevarendriehoek en het veiligheids hesje. Toch zijn…

Verder lezen
1 februari 2018
4 min Slim mobiel

Ken jij de waarschuwingslampjes op het dashboard van je auto?

door Tessa Delbeke

Slechts 1 op 4 automobilisten kennen de nieuwste waarschuwingslampjes van zijn auto, zo blijkt uit een enquete van VAB. Bepaalde…

Verder lezen