6 december 2018 2 min Wetgeving & regels

Luxemburg eerste land met gratis openbaar vervoer

door Mira Hoeven

Vanaf volgende zomer wordt alle openbaar vervoer in Luxemburg voor iedereen gratis. En dat terwijl het al niet duur was: voor twee euro kan je momenteel twee uur reizen. In vergelijking met ons land is dat goedkoop: hier betaal je 3 euro om amper één uur onbeperkt bussen en trams te nemen.

Luxemburg – dat als land steeds aantrekkelijker wordt – wil het autoverkeer drukken en is meteen het eerste land ter wereld dat zijn openbaar vervoer volledig gratis maakt. Ook de stad Luxemburg kampt al een tijdje met een overdosis woon-werkverkeer: files die voornamelijk door mensen uit grenslanden Duitsland en Frankrijk worden veroorzaakt.

Voor kinderen en jongeren tot 20 jaar was het openbaar vervoer al gratis, maar nu komt die regel er dus voor alle leeftijden. Vanaf de zomer 2019 zou je geen boete meer krijgen voor het niet tonen van je vervoersbewijs in trein, tram of bus.

openbaar vervoer

De vraag is natuurlijk of dit zijn effect gaat hebben. Het openbaar vervoer in Luxemburg was al goedkoop, maar dit kon niet voldoende mensen overtuigen om ‘over te stappen’ naar trein, bus of tram. Het blijft wel een vooruitstrevende keuze, geen enkel land deed het Luxemburg voor.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

6 april 2018

Cash for car: alles wat je moet weten

door Tessa Delbeke

Waarschijnlijk heb je wel al eens gehoord over de ‘cash for car’-regeling of mobiliteitsvergoeding. De voorbije maanden is er namelijk…

Verder lezen
1 maart 2019

Steeds meer trajectcontroles vervangen flitspalen

door Mira Hoeven

Steeds meer flitspalen verdwijnen uit het straatbeeld: er worden geen nieuwe flitspalen meer geplaatst en kapotte modellen worden vervangen door…

Verder lezen
31 mei 2018

Lage emissiezones in Europa: wij helpen je op weg!

door Yasmin van de Werf

Niet alleen in ons land schieten de lage emissiezones als paddestoelen uit de grond, ook de rest van…

Verder lezen