Links rijden op vakantie – enkele tips


Wie dit jaar een autovakantie plant naar het Verenigd Koninkrijk, weet hopelijk dat hij of zij daar zal moeten links rijden. Een hele aanpassing, zowel voor ervaren als onervaren bestuurders! Toch zijn er enkele tips waar je rekening mee kan houden om je op een veilige manier te verplaatsen.

Tips voor links rijden

Blijf in het begin zo veel mogelijk achter andere auto’s rijden en volg hun doen en laten, zo kun je er gemakkelijker aan wennen. Rij je alleen op de weg, probeer dan niet onbewust terug rechts te beginnen rijden.

Een passagier meenemen, kan heel handig zijn. Niet alleen voor mentale steun, maar ook om te betalen aan tolwegen of een kaartje te nemen bij een betaalparking.

Vergeet niet: links rijden betekent ook links de rotonde op rijden, kruisen langs links en voorsteken langs rechts. Gelukkig bestaat er niet zoiets als ‘voorrang van links’ in het Verenigd Koninkrijk. Bestuurders op de hoofdweg hebben voorrang op bestuurders die uit een zijweg komen.

Auto huren?

Huur je ter plekke een wagen, neem dan een automaat. Dan hoef je in ieder geval al niet links te schakelen. Huur je toch een handgeschakelde wagen? Weet dan dat de eerste versnelling langs de kant van de passagier staat. Richtingaanwijzers staan mogelijks rechts en de ruitenwissers links. De pedalen verwisselen gelukkig niet van plek.

Snelheid

Vergeet ook niet dat de snelheidsbeperkingen staan aangeduid in mph (miles per hour). Binnen de bebouwde kom mag je 30 mph (48 km/u) rijden. Buiten de bebouwde kom is de snelheidsbeperking 70 mph (112 km/u) op de autostrade en 60 mph (96 km/u) op andere wegen. Voor kampeerauto’s gelden andere snelheidsbeperkingen.

Niet enkel het Verenigd Koninkrijk

Niet enkel in het Verenigd Koninkrijk wordt links gereden, ook als je in de volgende landen met de auto wilt rijden, zul je dat links moeten doen:
• Ierland
• Australië
• Cyprus
• Japan
• India
• Indonesië
• Malta
• Thaïland
• Zuid-Afrika
In totaal rijdt men in zo’n 75 landen/gebieden links.

Val je in panne in het buitenland? Dan kan je je al verwachten aan een hoge rekening. Bovendien verlies je veel tijd met het zoeken naar een pechverhelpingsdienst ter plaatse. Daarom regel je best op voorhand een betaalbare pechbijstand in het buitenland. Zo kom je tijdens je reis niet voor verrassingen te staan.

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie