Leasen of kopen? Dit is het verschil


Je koopt je eigen nieuwe wagen, of: je kiest voor een leasingformule. Het ‘huren’ van een auto wordt steeds populairder. Wat zijn de voordelen van een auto kopen of leasen?

Bij bedrijfswagens is autoleasing al lang de standaard. Als bedrijf weet je graag wat je kosten zijn aan je personeel, en dat is nu juist hét grote voordeel van leasen. Alles is inbegrepen. Van taksen en onderhoud tot reparaties, verzekeringen, pechverhelping en winterbanden. Buiten je brandstof, weet je exact wat je maandelijks betaalt.

Zelfstandigen kunnen een leasingcontract inbrengen als kost in hun boekhouding, dus ook voor hun is het duidelijk een voordeel. Maar hoe zit het met particulieren?

leasen op kopen

Optie 1: je koopt een auto.

Stel, je wil graag investeren in een nieuwe wagen. Je oog is gevallen op een Ford Fiesta. Het prijskaartje van deze auto: € 12.820. Ben je op zoek naar een luxueuze wagen? Een Audi A4 2.0 35 TDi kan je bijvoorbeeld kopen voor € 39.140.

Daarbij komt nog je onderhoud (zo’n € 250 – € 640), eventuele reparaties, verzekeringen ( € 300 – € 445) en belastingen (eenmalige inschrijvingstaks van € 174.73 en jaarlijkse wegentaksen van ongeveer € 80 – € 542). Vergeet ook zeker je brandstof niet (€1.200 – € 1.430).

Heb je een lening om de auto te financieren, komen er nog rentekosten bij. Daarnaast heb je nog het vervangen van je (zomer)banden.

TOTAAL: voor 5 jaar ben je met voor een Ford Fiesta minstens € 17.044 kwijt. Een Audi A4 komt op € 46.470.

Het grote voordeel aan een eigen wagen kopen? Je kan op eender welk moment de beslissing maken om hem te verkopen en er dus geld voor terugkrijgen.

Optie 2: je leaset een auto.

Stel, je kiest ervoor om diezelfde Ford Fiesta te leasen. Je kan al een leasingplan afsluiten van € 199/per maand. Als we kijken naar dezelfde Audi A4, komen we uit op € 541/per maand.

Let wel: afhankelijk van je maatschappij heb je een vaste kilometerbundel. Bij sommigen is dit standaard 10.000 km en betaal je een klein bedrag bij per extra gereden kilometer. Bij anderen heb je de optie om meerdere kilometers te kiezen. Bij een Audi A4 kan je bijvoorbeeld een bundel van 20.000 kilometer voor € 577 kiezen.

Onderhoud, banden, reparaties, afschrijving, rente, verzekering en pechverhelping in België zijn inbegrepen. Als je een ongeval hebt waarbij jij in fout bent, heb je een eigen risico van € 375. Je brandstofverbruik is natuurlijk voor je eigen rekening. Vervangwagens zijn ook niet inbegrepen. Waar je wel op moet letten, is dat het opzeggen van een leasingcontract een duur grapje kan zijn.

TOTAAL: voor 5 jaar met 10.000 kilometer op je teller betaal je €11.940 excl. brandstof voor een Ford Fiesta. Een Audi A4 komt op € 32.460 voor 10.000 kilometer, en € 34.620 voor 20.000 kilometer.

Het grote voordeel is dat je geen zorgen aan je hoofd hebt. Je moet geen grote lening afsluiten en je weet exact wat je kwijt bent. En, om de 4 à 5 jaar kan je rondrijden in een nieuwe wagen. Leasen is zeker niet de goedkoopste optie, maar het kan wel de voordeligste zijn. Dit is afhankelijk van hoeveel je rijdt, en of je een lening nodig hebt.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie