Lage emissiezones in Europa: wij helpen je op weg!


Niet alleen in ons land schieten de lage emissiezones als paddestoelen uit de grond, ook de rest van Europa gaat massaal voor minder vervuiling…  en meer voorwaarden. Wij helpen je op weg met de voornaamste milieuzones en spelregels op enkele populaire (auto)vakantiebestemmingen.

zones de basses émissions

Lage emissiezones in Frankrijk

Benaming milieuzones
Permanente milieuzone: Zone à Circulation Restreinte / ZCR.
Tijdelijke milieuzone: Zone de protection de l’air / ZPA.  Hier heb je alleen een geldige milieusticker nodig in geval van (langdurige) extreme luchtvervuiling.

Waar?
ZPA: Departement Isère (Grenoble en omgeving), Lille, Lyon, Rennes, Straatsburg, Toulouse
ZCR: Parijs (binnenstad, inclusief Périphérique)

Vignet / sticker?
De sticker heet officieel Certificat Qualité de l’Air, maar wordt meestal CQA of vignette Crit’Air genoemd. Er zijn 6 verschillende kleuren, afhankelijk van de uitstoot van je wagen.

Kostprijs?
4,41 euro

Hoe aanvragen?
Online: hou wel rekening met een levertijd van 4 tot 6 weken.

Goed om weten
Kleef de sticker rechtsonder aan de binnenkant van je voorruit. Hij geldt meteen voor alle milieuzones in Frankrijk.

zones de basses émissions

Lage emissiezones in Italië

Benaming milieuzones
Zona a Traffico Limitato / ZTL. Meestal mag enkel de lokale bevolking hier rijden, en dan nog op beperkte tijdstippen.

Waar?
Italië telt zo’n 200 milieuzones. Je vindt ze bijvoorbeeld in Rome, Arezzo, Bologna, Bolzano, Bressanone (Brixen), Florence, Milaan, Palermo, Pisa, Turijn, Lucca en Verona.

Vignet / sticker?
Als toerist kan je enkel voor Milaan, Palermo en Bologna een milieuvignet aanvragen. In sommige ZTL’s kan je wel een tijdelijke vergunning krijgen om bagage in en uit te laden. Vraag ernaar bij je accommodatie of reisorganisatie.

Kostprijs?
Voor een tijdelijk vignet in Milaan, Palermo of Bologna betaal je ongeveer 5 euro per dag

Hoe aanvragen?
Je koopt een dagpas bij de toeristische dienst, aan de parkeermeter of bij sommige garages.

Goed om weten
Italië hanteert complexe regels in zijn milieuzones én overtredingen worden zwaar beboet. Moet je er niet per sé met de auto zijn, parkeer dan liever aan de rand van een ZTL en neem een taxi of openbaar vervoer. De boetes kunnen bovendien oplopen tot 200 euro én ze kunnen opstapelen. Rijd je op zoek naar parkeerplek 3 keer voorbij een camera, dan heb je drie keer prijs!

zones de basses émissions

Lage emissiezones in Duitsland

Benaming milieuzones
Umweltzone

Waar?
In meer dan 80 Duitse steden en dorpen is ondertussen een milieusticker verplicht. Je vindt milieuzones onder andere in Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden en Wuppertal.

Vignet / sticker?
In Duitsland kleef je voor toegang in de milieuzones een Umweltplakette of Feinstaubplakette. De stickers bestaan in 2 kleuren (groen en geel) – afhankelijk van de uitstoot van je wagen. Gele vignetten zijn enkel nog toegelaten in de stad Neu-Ulm.

Kostprijs?
Bestel je een milieusticker via een Belgische instantie, dan kost deze je tussen de 12 en 15 euro. Je vignet bestellen bij de stad Keulen is de goedkoopste optie (5 euro)

Hoe aanvragen?
Je kan je vignet bestellen bij één van de Belgische automobilistenverenigingen of online bij de stadsdienst van Aken, Berlijn of Keulen. Reken wel 2 à 3 weken voor de levering van je Umweltplakette.

Goed om weten
Foute of ontbrekende stickers leveren je een boete van 80 euro op. De Umwelt-regels zijn niet van toepassing op snelwegen die door milieuzones lopen. Goed nieuws dus als je op doorreis bent.

lage emissiezones

Lage emissiezones in Spanje

Benaming milieuzones
In Spanje spreken we van een Area de prioridad residencial / APR. Deze zone is enkel toegankelijk voor vergunninghouders (locals) of wagens met een sticker.

Waar?
In Madrid en Palma zijn de regels permanent, in Barcelona gelden “tijdelijke” maatregelen in periodes van extreme vervuiling. Op die momenten kan je de stad enkel inrijden mét een sticker, van maandag tot vrijdag, van 7 tot 20u.

Vignet / sticker?
Er zijn vier stickers, afhankelijk van de eco-factor van je auto: blauw = geen uitstoot, groen-blauw = hybride voertuigen of voertuigen op gas, groen en geel voor benzine- en dieselauto’s, afhankelijk van hun ouderdom.

Kostprijs
5 euro

Hoe aanvragen?
Ecostickers zijn te koop bij de Spaanse postkantoren

Goed om weten
Verblijf je in een hotel, dan geldt vaak een automatische “ontheffing” van de eco-regels en bijhorende vignetten. Vraag de uitbater om raad!

Zie je ook in eigen land het bos niet meer door de bomen met al die lage-emissiezones? Mobly bracht ook voor België de gebieden, de spelregels en de kosten uitgebreid in kaart. Check de uitgebreide info hier!

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie