Zo simpel is het om een laadpas te kopiëren


De Nederlandse publieke omroep (NOS) heeft geprobeerd om een laadpas te kopiëren, en dat is gelukt. “Eigenlijk heb je niet zo heel veel nodig: een mobiele telefoon met een stukje software erop, en een lege laadpas waarop je de gegevens kan kopiëren.” Op die manier kan een oplichter met jouw kaart laden en jij ontdekt het pas wanneer je de rekening krijgt.

laadpas©NOS

Anderhalve seconde. Zolang duurt het om een kopie te maken van het serienummer van een laadpas. “Als ik de laadpas bij wijze van spreken in mijn zak zou hebben, en jij loopt langs… is het eigenlijk vrij simpel te kopiëren zonder dat je het doorhebt. Zo kopieer je enkel het serienummer van de kaart.”

Je kan het vergelijken met het kopiëren van een bankrekeningnummer. Dus je hebt gewoon een nummer nodig die je op een nieuwe lege kaart zet, waarmee kan je gaan laden. De rekening komt vanzelf terecht bij de eigenaar van de laadpas.

Near Field Communication 

Of een laadpas wel degelijk van op afstand gekopieerd kan worden, is echter niet helemaal duidelijk. We vroegen het aan laadpalenspecialist Bart Massin (Stroohm).

“De laatste iPhones zijn uitgerust met NFP (Near Field Communication).  De mobiele betalingsdienst Apple Pay werkt bijvoorbeeld ook via die technologie. Als je dan een bepaalde software op je iPhone zet, kan je er inderdaad RFID-kaarten (laadpassen, bedrijfsbadges,…) mee uitlezen.”

Maar evident is dat niet.

“Ten eerste moet je een bestaande laadpas in handen krijgen. Daarna moet je die laadpas wel degelijk tegen de achterkant van je gsm houden, om contact te maken. Dat kan dus niet vanop afstand.”

laadpas kopiëren©NOS

“Vervolgens heb je nog een leeg pasje nodig dat je ook nog eens moet programmeren. Pas dan kan je de data van de ene laadpas naar de andere kopiëren.”

Wie is verantwoordelijk?

Iedereen met de  juiste software kan dit in principe doen. De vraag is nu: kan je dit betwisten? Bij fraude met een kredietkaart val je terug op de wettelijk verplichte verzekering tegen fraude die je bij je kredietkaart krijgt.

laadpas kopiëren

Dan betaalt de kredietkaartmaatschappij het geld terug dat onterecht van je rekening ging. Ook het gekende Card Stop is een manier om een fraude te stoppen. Maar is er ook al een regeling voor laadpassen?

Bart Massin: “Momenteel is dat nog niet geïmplementeerd, omdat de problematiek zich vandaag nog niet voordoet. Het is ook niet omdat iets kan, dat het daarom een groot probleem is. En als dit toch een probleem zou worden, dan kunnen we laadkaarten in de toekomst altijd nog beter beveiligen.

Het enige advies dat ik kan geven: een laadpas is een betaalmiddel, laat het dus niet zomaar rondslingeren en geef het niet door.”

Uiteraard heb je die laadpas niet elke keer nodig: ontdek hier de voordelen van een laadpaal aan huis. 

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie