Het autovermogen van kW naar pk omrekenen: hoe doe je dat?


Het vermogen van de motor van je wagen wordt door de man of vrouw in de straat quasi altijd uitgedrukt in pk of paardenkracht. Sinds 1978 zijn autofabrikanten echter wettelijk verplicht om het vermogen in kW of kilowatt aan te geven. Daarom is het goed om weten hoe je kW naar pk moet omrekenen. Hieronder geven we je de formule, plus een reeks dingen die je over beide maatstaven moet weten.

Het vermogen van een auto is misschien ook voor jou een belangrijke factor bij de keuze van een nieuw exemplaar. Als je bijvoorbeeld van plan bent om een aanhangwagen, trailer of caravan aan je auto te koppelen, dan heb je voldoende pk nodig om dat te kunnen trekken. In dat geval is het omrekenen van kW naar pk bijzonder interessant. Gaat het je eerder om de snelheid, dan kan je naast het aantal pk ook kijken naar de acceleratie van 0 tot 100. Dat is een maat om aan te geven in hoeveel seconden je wagen versnelt van 0 naar 100 kilometer per uur. Hoeveel pk je wagen nodig heeft is dus volledig afhankelijk van wat je ermee wil doen.

Wat is de formule om van kW naar pk om te rekenen?

Je vermenigvuldigt het vermogen in kW met 1,362. Het cijfer dat je als resultaat krijgt is het motorvermogen in pk of paardenkracht. 1 kW is namelijk gelijk aan 1,362 pk. Wil je van pk naar kW omrekenen? Dan doe je het omgekeerde en deel je het getal door 1,362. In principe mag het vermogen enkel in pk aangeduid staan als het ook in kW wordt vermeld. Een voorbeeld: als de motor van je wagen een vermogen van 100 kW heeft staat dit gelijk aan 136 pk.

Laten we ineens ook even een veelvoorkomend misverstand de wereld uithelpen. Vaak wordt gedacht dat pk staat voor “paardenkracht” en een letterlijke vertaling is van het Engelse “horsepower”. Toch is dat niet waar. De waardes voor pk en horsepower zijn niet gelijk. 1 pk is namelijk gelijk aan 0,98632 HP. Ook hier heb je dus een formule nodig om beide te kunnen omrekenen. Het Nederlandse ‘paardenkracht’ hanteert wel dezelfde waarden als het Duitse ‘pferdestärke’ en het Franse ‘cheval-vapeur’. Ondanks de naam is het ook geen uitdrukking van kracht, maar wel van vermogen. Paardenkracht is een oude eenheid van vermogen die haar naam dankt aan de kracht die een trekpaard bezat.

Omrekenen van pk naar kW: fiscaal erg interessant

Voor je fiscale berekeningen heb je echter steeds het vermogen uitgedrukt in kW nodig. Bij de aankoop van een wagen moet je boven op de aankoopprijs een aantal belastingen betalen. Zo is er niet alleen de btw, maar ook de belasting op de inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting. De BIV wordt berekend op basis van hoe milieuvriendelijk je wagen is, met factoren zoals type brandstof, Euronorm, roetfilter en de uitstoot van CO2 en fijn stof. De jaarlijkse verkeersbelasting wordt op haar beurt berekend op basis van onder andere het vermogen van je wagen.

Voor deze fiscale berekeningen heb je echter steeds het vermogen uitgedrukt in kW nodig. Daarvoor gebruikt men ook de benaming “fiscale paardenkracht”. Daarom is het interessant om ook omgekeerd de omrekening van pk naar kW te maken, wanneer je voor een potentiële nieuwe wagen enkel de cijfers in paardenkracht hebt. Hoe krachtiger je motor, hoe meer belasting je namelijk zal moeten betalen.

Het vermogen van je wagen heeft bovendien ook een invloed op de prijs die je betaalt voor je autoverzekering. Het risico op ongevallen neemt namelijk toe bij auto’s met een groter vermogen. Ze gaan sneller en zijn krachtiger, waardoor ook de impact bij een ongeval groter is. De premie voor je verzekering stijgt dus wanneer het aantal kW toeneemt. Als je als jonge chauffeur met een wagen met hoog vermogen wil rijden, kan het zelfs zijn dat de verzekeraar geen polis wil afsluiten. Ook hier wordt het vermogen steeds uitgedrukt in kW. Je zal dus ook hier het aantal pk naar kW moeten omrekenen om je premie te berekenen.

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie