Kinderzitjes op de fiets, waar moet je op letten?


Nu steeds meer mensen de fiets (her)ontdekken, neemt ook het aantal kinderen in het fietsverkeer toe. Daarom doen we er alles aan om ze te voorzien van een goede uitrusting, zoals fluovestjes en helmen. Maar wie zoon- of dochterlief in een kinderzitje naar school brengt, is het toch even opletten. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de juiste kinderstoel:

Enkele tips bij aankoop

Ten eerste is het belangrijk om het gewicht en de lengte van het kind te meten. Op basis daarvan kies je een zitje met de gepaste afmetingen. Ten tweede moet de rugleuning van het fietszitje hoog genoeg zijn. Als dat niet het geval is, bestaat er een risico op nek- en hoofdklachten. Ten derde is het nodig dat een fietszitje ook een voetsteun heeft zodat de voeten van het kind niet in het wiel komen. Verder is het belangrijk om te controleren of je een geschikte fiets hebt voor een kinderzitje. Niet elk model komt zomaar in aanmerking, omdat sommige montagestukken van kinderzitjes niet op de fiets passen.

kinderzitje achterop
copyright Justine Six

Plaats je een kinderzitje voor- of achteraan?

In België worden kinderzitjes voor fietsen volgens de norm ingedeeld in 3 klassen. De klassen zijn bepaald door het gewicht van het kind en de positie van het zitje op de fiets.

  • Klasse A15: een zitje dat je achterop plaatst voor kinderen met een gewicht tussen 9 en 15 kg.
  • Klasse A22: een zitje dat je achterop plaatst voor kinderen met een gewicht tussen 9 en 22 kg.
  • Klasse C15: een zitje dat je voorin plaatst, tussen het stuur en de bestuurder voor kinderen van 9 tot 15 kg.

Onthoud dat kinderzitjes plaatsen voor het fietsstuur verboden is. Ook kinderzitjes aan de zijkant van je fiets zijn niet toegelaten.

kinderzitje achterop

Hoe maak je een kinderzitje vast?

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om te controleren of je fiets geschikt is voor het kinderzitje dat je wil aankopen. Niet elke stoel kan je zomaar bevestigen op eender welke fiets. Volg daarom goed de instructies van de fabrikant bij de montage van of laat het kinderzitje monteren bij een fietsenwinkel of specialist in de buurt. Dan weet je zeker dat je kind veilig mee rijdt wanneer je samen op stap bent.

Slijtage van een kinderzitje

Kinderzitjes verslijten, zeker als je ze veel gebruikt of als je fiets vaak buiten staat. Daarnaast doet het geen goed als je fiets al eens is omgevallen, want dan kunnen er scheuren, gaten of scherpe randen ontstaan. Dit maakt dat het zitje minder veilig is voor je kind en zelfs tot verwondingen kan zorgen. Daarnaast kan het zitje ook loskomen en minder stevig vastzitten op de fiets. Controleer het kinderzitje dus regelmatig om de veiligheid van je kind op de fiets te garanderen.

fietszitje

Meer over kinderen in het verkeer:

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie