Wat is de beste manier om je kinderen te vervoeren (op de fiets)?


De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en… je wil je kids meenemen op de fiets. Een uitstekend idee, al twijfel je over de wijze waarop. Gelukkig zijn er mogelijkheden te over, we lijsten de voor -en nadelen voor je op:

Het kinderzitje

De meest eenvoudige – en misschien wel de bekendste – optie is het kinderzitje op de bagagedrager. Deze heeft verschillende modellen: met of zonder rugleuning, veiligheidsgordels, voetsteun, enz… Het voordeel van het kinderzitje is dat het praktisch en betaalbaar is.

Er zijn namelijk geen grote aanpassingen nodig aan je fiets en je kan het gebruiken zodra je kind kan zitten. Onze voorkeur gaat wel uit naar een model met veiligheidsriemen, zo kan zoon- of dochterlief er niet uitvallen.

Minpunt op vlak van veiligheid: als jij van je fiets valt, valt je kind ook. Laat je kind dus een helm dragen. Ook kan je de zichtbaarheid van jezelf en je kind makkelijk verbeteren: met opvallende kledij, een fluovest of reflecterende strips ben je zichtbaar tot op 150 meter. 

Kinderzitjes kan je ook aan de voorzijde installeren. Ze leggen echter vaak een gewichtslimiet op, vooral als het gaat om een gesloten stoel met riemen. Een eenvoudig extra zadel dat je aan het frame bevestigt, legt minder beperkingen op. Dit is wel minder veilig: het kind zit niet vast en moet zelfstandig rechtop blijven zitten. Kinderzitjes kosten doorgaans tussen de € 35 – € 100.

De fietskar

De fietskar biedt de optie meer kinderen tegelijk te vervoeren. Ze zijn (vaak) volledig dicht en beschermen de kids tegen de regen. De praktische en comfortabele fietskarren zijn ideaal voor zowel korte als lange fietsritten. Bovendien kunnen ze makkelijk van de fiets worden losgekoppeld en transformeren ze soms zelfs tot kinderwagens.

Er zijn wel twee nadelen: een fietskar kan (zeer) zwaar zijn en is bijgevolg lastiger om te trekken. Tenslotte is ook de aankoop de moeite: tel tussen de € 400 en  € 1 300.

De bakfiets

Een derde optie is om te investeren in een bakfiets. Hierin kan je meerdere kinderen vervoeren en de kist kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt (winkelen, vervoer van materialen, enz…). Veel modellen zijn uitgerust met veiligheidsriemen.

Deze fietsen zijn zeker praktisch, maar vragen een minimum aan oefening. Ze zijn vaak veel zwaarder dan gewone fietsen en ook moeilijker te manoeuvreren. Moet je meer dan drie kinderen verplaatsen? Kies dan voor een driewieler: de bak is groter en ook qua stabiliteit en veiligheid ben je dan beter af.

Een tweewieler is op zijn beurt smaller, fietst lichter en haalt hogere snelheden dan een driewieler. Afhankelijk van de gekozen opties betaal je voor een bakfiets tussen de € 800 en € 2.000. Voor een elektrische bakfiets tussen de 2.000 en 5.000 euro.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie